Marmelada iz jagod, ribeza in marelic
Marmelada iz jagod, ribeza in marelic je nastala po naključju, a je hitro postala moj najljubši okus marmelade. Rahlo kisla zaradi ribeza, nežno žametna po marelicah in ja, tu je še nezamenljiva nota jagod, ki poveže vse skupaj. Uporabite lahko sveže ali bodisi zamrznjeno sadje. Priprava pa je hitra in enostavna.
Pripomočki za marmelado iz jagod, ribeza in marelic
- palični mešalnik
- poljubno veliki stekleni kozarci z ujemajočimi pokrovčki
Sestavine za marmelado iz jagod, ribeza in marelic
Za cca. 1,8 kg marmelade:
- 400 g rdečega ribeza
- 500 g marelic
- 600 g jagod
- 400 g sladkorja
- 30 g Želirnega sredstva 2:1
Priprava marmelade iz jagod, ribeza in marelic
Sadje umijemo, osušimo, marelice razpolovimo in razkoščičimo. Ribez potrgamo s pecljev, jagodam pa odstranimo zelene dele. Vse sadje (jaz sem uporabila zamrznjene jagode) damo v primerno veliko posodo za kuhanje in dodamo 350 g sladkorja, 50 g sladkorja pa prihranimo za konec, potrebovali ga bomo skupaj z želirnim sredstvom.
Med mešanjem segrevamo, da se sladkor stopi. Ko vsebina zavre, ob zmernem vrenju in pogostem mešanju sadje kuhamo tako dolgo, da se zmehča. Potem s paličnim mešalnikom sadje spasiramo do gladkega.
Vrnemo na štedilnik in počakamo, da zavre nazaj. Ko se to zgodi, vmešamo še preostali sladkor, kateremu smo dodali želirno sredstvo.
Pokuhamo še za nekaj minut (po navodilih proizvajalca želirnega sredstva) in marmelado odstavimo s štedilnika ter pričnemo s polnjenjem v čiste kozarčke. Pri polnjenju si pomagamo z lijem in zajemalko. Kozarce polnimo na kovinski podlagi, da ne počijo. Napolnjene kozarce zapremo s pokrovčki, ki tesnijo, jih postavimo na mirno mesto, ter pokrijemo in pustimo, da se počasi povsem ohladijo.
Povsem ohlajene kozarčke z marmelado iz jagod, ribeza in marelic opremimo z nalepko z imenom vsebine in datumom shranka. Hranimo jo v temni, suhi in hladni kleti, pri čemer je rok uporabe več let, če smo jo le polnili v čiste kozarčke in zaprli s čistimi pokrovčki, ki dobro tesnijo. Po odprtju pa v hladilniku.
Naj vam tekne, pa kakorkoli se je boste lotili, … na kruhu, v palačinkah, pecivu, vafljih, cesarskem pražencu, … ali pa kar na žlico. 🙂
Ljubitelji domačih marmelad poskusite tudi:
- jagodno marmelado z josto,
- marmelado iz borovnic, ribeza in banan,
- slivovo marmelado s cimetom in rumom,
- borovničevo marmelado s cimetom,
- breskovo marmelado z jagodami,
- jagodno borovničevo marmelado z banano,
- slivovo marmelado s čokolado,
- marelično marmelado s češnjami,
- češnjevo marmelado z banano.