Marmelada iz jagod, ribeza in marelic
Print Friendly, PDF & Email

Marmelada iz jagod, ribeza in marelic je nastala po naključju, a je hitro postala moj najljubši okus marmelade. Rahlo kisla zaradi ribeza, nežno žametna po marelicah in ja, tu je še nezamenljiva nota jagod, ki poveže vse skupaj. Uporabite lahko sveže ali bodisi zamrznjeno sadje. Priprava pa je hitra in enostavna.

Marmelada iz jagod, ribeza in marelic

Pripomočki za marmelado iz jagod, ribeza in marelic

  • palični mešalnik
  • poljubno veliki stekleni kozarci z ujemajočimi pokrovčki

Sestavine za marmelado iz jagod, ribeza in marelic

Za cca. 1,8 kg marmelade:

  • 400 g rdečega ribeza
  • 500 g marelic
  • 600 g jagod
  • 400 g sladkorja
  • 30 g Želirnega sredstva 2:1

Priprava marmelade iz jagod, ribeza in marelic

Sadje umijemo, osušimo, marelice razpolovimo in razkoščičimo. Ribez potrgamo s pecljev, jagodam pa odstranimo zelene dele. Vse sadje (jaz sem uporabila zamrznjene jagode) damo v primerno veliko posodo za kuhanje in dodamo 350 g sladkorja, 50 g sladkorja pa prihranimo za konec, potrebovali ga bomo skupaj z želirnim sredstvom.

Marmelada iz jagod, ribeza in marelic

Med mešanjem segrevamo, da se sladkor stopi. Ko vsebina zavre, ob zmernem vrenju in pogostem mešanju sadje kuhamo tako dolgo, da se zmehča. Potem s paličnim mešalnikom sadje spasiramo do gladkega.

Marmelada iz jagod, ribeza in marelic

Vrnemo na štedilnik in počakamo, da zavre nazaj. Ko se to zgodi, vmešamo še preostali sladkor, kateremu smo dodali želirno sredstvo.

Marmelada iz jagod, ribeza in marelic

Pokuhamo še za nekaj minut (po navodilih proizvajalca želirnega sredstva) in marmelado odstavimo s štedilnika ter pričnemo s polnjenjem v čiste kozarčke. Pri polnjenju si pomagamo z lijem in zajemalko. Kozarce polnimo na kovinski podlagi, da ne počijo. Napolnjene kozarce zapremo s pokrovčki, ki tesnijo, jih postavimo na mirno mesto, ter pokrijemo in pustimo, da se počasi povsem ohladijo.

Marmelada iz jagod, ribeza in marelic

Povsem ohlajene kozarčke z marmelado iz jagod, ribeza in marelic opremimo z nalepko z imenom vsebine in datumom shranka. Hranimo jo v temni, suhi in hladni kleti, pri čemer je rok uporabe več let, če smo jo le polnili v čiste kozarčke in zaprli s čistimi pokrovčki, ki dobro tesnijo. Po odprtju pa v hladilniku.

Marmelada iz jagod, ribeza in marelic

Naj vam tekne, pa kakorkoli se je boste lotili, … na kruhu, v palačinkah, pecivu, vafljih, cesarskem pražencu, … ali pa kar na žlico. 🙂

Marmelada iz jagod, ribeza in marelic

Ljubitelji domačih marmelad poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor