Domač vaniljev jogurt
Print Friendly, PDF & Email

Že nekaj let delam domač jogurt, ki ga, potem ko je narejen, po želji kdaj pa kdaj dopolnim z žličko ali dvema domače marmelade ali narezanim svežim sadjem, da ni vedno ‘navaden’. Že dolgo pa sem si želela vaniljevega jogurta. Pa sem poskusila in … uspelo je! Domač vaniljev jogurt je povsem enostaven za pripravo, zato si ga le naredite. In kar je najboljše, intenziteto okusa in sladkost domačega vaniljevega jogurta si lahko uravnavate sami. V nadaljevanju vam tako predstavljam kombinacijo, ki je meni najboljša, vi pa si lahko naredite vaniljev jogurt po svojem okusu.

Sama sicer uporabljam aparat za pripravo jogurta, a brez skrbi, tudi brez njega ga lahko naredite, vam zaupam kako.

Pripomočki za pripravo vaniljevega jogurta

  • 7 steklenih kozarčkov s pokrovčki
  • aparat za pripravo jogurta (ni obvezen)

Sestavine za domač vaniljev jogurt

Za 7 kozarčkov vaniljevega jogurta (cca. 170 – 180 g):

  • 1  l mleka (v mojem primeru trajno mleko s 3,5 m.m.)
  • 180 g čvrstega jogurta (1 lonček)
  • 3 zavojčki vaniljevega sladkorja (3×10 g)
  • 2 vaniljeva sladkorja z burbonsko vaniljo (2×10 g)
  • ščepec vanilje v prahu (ni obvezno, bo pa povečal okus po vanilji)

Priprava domačega vaniljevega jogurta

Mleko vlijemo v posodo, v kateri bomo lahko vse skupaj zmešali in nato tudi prelili, dodamo čvrst jogurt in oba vaniljeva sladkorja, ščepec vanilje v prahu.

Lahko uporabite tudi 3 vaniljeve sladkorje z burbonsko vaniljo in 2 navadna. Ali pa namesto navadnega vaniljevega sladkorja uporabite navadni sladkor (30 g) in dodate žličko ali dve vaniljevega ekstrakta. Lahko pa namesto kupljenega vaniljevega sladkorja uporabite tudi domač vaniljev sladkor, kateremu dodate bogat ščep ali dva vanilje v prahu.

Sladkor uravnavajte po svojem okusu. Nam 50 g sladkorja (vaniljevega) povsem zadostuje, tudi 40 g je dovolj. Čeprav prav veliko več sladkorja vam tudi ne priporočam, okus raje regulirajte z vaniljo v prahu in/ali vaniljevim ekstraktom.

Vse skupaj zelo dobro premešamo, da se sladkor bolj ali manj stopi in pripravek za domač vaniljev jogurt vlijemo v kozarčke, kozarčke napolnimo do malo pod robom. Še preden pa vse skupaj prelijemo v kozarčke, lahko poskusimo ali nam ustreza okus in ga po potrebi popravite in prilagodite svojemu okus.

V kolikor bi jogurt delali z domačim mlekom, ga najprej prekuhajte in ohladite (vsaj do mlačnega).

Kozarčke zapremo s pokrovčki in postavimo v aparat za pripravo jogurta, ki ga pokrijemo in vklopimo. Sedaj sledite navodilom vašega aparata. Moj za izdelavo jogurta potrebuje 10-12 ur, nekateri pa 8-10. Odvisno od proizvajalca aparata.

Ko je domač vaniljev jogurt narejen, ugasnemo aparat. Sama jogurt pustim še cca. 30-60 minut v ugasnjenem aparatu, da se malo ohladi, nato pa jogurt shranim v hladilniku. Ni pa nujno, lahko ga takoj shranite v hladilnik.
Ko se vaniljev jogurt  povsem ohladi, ga postrežemo. Priporočam, da ga pred uporabo premešate, saj vaniljeva semena padejo tudi na dno.

Uživajte v okusu domačega vaniljevega jogurta!

Nimate aparata za pripravo jogurta?

Nič hudega!
Mleko zavrite in ohladite na okoli 37-40 °C. Ko se mleko ohladi (to je zelo pomembno, da ni prevroče), vanj vmešamo čvrst jogurt, vaniljev sladkor in vaniljev sladkor z burbonsko vaniljo, vaniljo v prahu in premešamo. Prelijemo v kozarčke in odprte kozarčke postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 50 °C in izklopili. Jogurt v pečici pustimo cca. 6 ur, lahko tudi dlje. Ko je jogurt narejen, zapremo kozarčke s pokrovčki in shranimo v hladilniku.

Za podrobnejši opis priprave domačega jogurta brez uporabe aparata, preberite: Domači jogurt.

Uživajte v okusu!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor