Omaka iz inka kumaric in paradižnika
Print Friendly, PDF & Email

Omaka iz inka kumaric in paradižnika je sladkobno kislega okusa, njena posebnost je ta, da kumar in paradižnika ne sesekljamo, ampak pustimo večje kose. Poleg lahko postrežemo testenine.

Inka kumarice izvirajo iz Južne Amerike in jih poznajo pod imenom achocha, je plezalka in spada med bučnice, zato med rastjo potrebuje oporo. Južno ameriška tradicionalna medicina je dolga stoletja uporabljala inka kumarice za zdravljenje različnih bolezni, saj vsebujejo veliko količino koristnih vitaminov in mineralov.

Omaka iz inka kumaric in paradižnika

Pripomočki za omako iz inka kumaric in paradižnika

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za omako iz inka kumaric in paradižnika

Za štiri osebe:

  • 700 g inka kumaric ali druga vrsta solatnih kumar
  • 700 g svežega paradižnika
  • 200 g čebule
  • 1 žlica kopra
  • 50 ml olivnega olja
  • 1 žlica mlete sladke paprike
  • poper po okusu
  • sol po okusu
  • 200 ml belega vina

Postopek za pripravo omake iz inka kumaric in paradižnika

Pripravimo in operemo si inka kumarice, paradižnik in koper, ki so osnovne sestavine omake, ker pa dobre omake brez začimb ne moremo skuhati si pripravimo tudi začimbe, pri tem pa ne smemo pozabiti na vino.

Omaka iz inka kumaric in paradižnika

Inka kumarice razpolovimo, odstranimo semena, ki so pri zrelih kumaricah temna pri mladih pa belo zelena, semena niso uporabna in jih zavržemo.

Omaka iz inka kumaric in paradižnika

Na olivnem olju prepražimo na grobo narezano čebulo, da postekleni in zadiši, dodamo inka kumarice, koper, mleto papriko, sol in vino in vse skupaj premešamo, pokrijemo in med občasnim mešanjem dušimo približno 30 minut.

Omaka iz inka kumaric in paradižnika

Ko so kumarice zmehčane, dodamo na (večje) kose narezan paradižnik, premešamo in dušimo še 5 minut in omaka je pripravljena, da pa bi obrok popestrili, skuhamo še testenine po navodilu proizvajalca, ki so navedena na embalaži.

Omaka iz inka kumaric in paradižnika

Zanimiva enostavna omaka, ki jo postrežemo skupaj s testeninami, ljubitelji popra, pa ga po želji in okusu tudi dodajo.

Omaka iz inka kumaric in paradižnika

Tudi brez mesa lahko pripravimo čudovito omako. Lučka Glaser

Kumare (običajne) lahko pripravimo tudi malo drugače:

In še nasvet kako lahko shranimo kumarice:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor