Omaka iz inka kumaric in paradižnika
Omaka iz inka kumaric in paradižnika je sladkobno kislega okusa, njena posebnost je ta, da kumar in paradižnika ne sesekljamo, ampak pustimo večje kose. Poleg lahko postrežemo testenine.
Inka kumarice izvirajo iz Južne Amerike in jih poznajo pod imenom achocha, je plezalka in spada med bučnice, zato med rastjo potrebuje oporo. Južno ameriška tradicionalna medicina je dolga stoletja uporabljala inka kumarice za zdravljenje različnih bolezni, saj vsebujejo veliko količino koristnih vitaminov in mineralov.
Pripomočki za omako iz inka kumaric in paradižnika
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za omako iz inka kumaric in paradižnika
Za štiri osebe:
- 700 g inka kumaric ali druga vrsta solatnih kumar
- 700 g svežega paradižnika
- 200 g čebule
- 1 žlica kopra
- 50 ml olivnega olja
- 1 žlica mlete sladke paprike
- poper po okusu
- sol po okusu
- 200 ml belega vina
Postopek za pripravo omake iz inka kumaric in paradižnika
Pripravimo in operemo si inka kumarice, paradižnik in koper, ki so osnovne sestavine omake, ker pa dobre omake brez začimb ne moremo skuhati si pripravimo tudi začimbe, pri tem pa ne smemo pozabiti na vino.
Inka kumarice razpolovimo, odstranimo semena, ki so pri zrelih kumaricah temna pri mladih pa belo zelena, semena niso uporabna in jih zavržemo.
Na olivnem olju prepražimo na grobo narezano čebulo, da postekleni in zadiši, dodamo inka kumarice, koper, mleto papriko, sol in vino in vse skupaj premešamo, pokrijemo in med občasnim mešanjem dušimo približno 30 minut.
Ko so kumarice zmehčane, dodamo na (večje) kose narezan paradižnik, premešamo in dušimo še 5 minut in omaka je pripravljena, da pa bi obrok popestrili, skuhamo še testenine po navodilu proizvajalca, ki so navedena na embalaži.
Zanimiva enostavna omaka, ki jo postrežemo skupaj s testeninami, ljubitelji popra, pa ga po želji in okusu tudi dodajo.
Tudi brez mesa lahko pripravimo čudovito omako. Lučka Glaser
Kumare (običajne) lahko pripravimo tudi malo drugače:
- Kumare z jogurtom v omaki.
- Kumare z govedino.
- Kumare s krompirjem.
- Kumare v omaki s kranjsko klobaso.
- Kumare s papriko in pire krompirjem.
- Kumarična omaka s krompirjem.
- Tople kumare s krompirjem.
- Solatni krožnik.
- Kumarice obložene z zelenjavo in jajci japonskih prepelic.
- Kumarice v solati s kislo smetano.
- Kumarice s krompirjem v solati.
- Paradižnik, kumarice in paprika v solati.
In še nasvet kako lahko shranimo kumarice: