Hruškova marmelada
Print Friendly, PDF & Email

Hruškova marmelada je okusna marmelada, katere sladkobnost lahko prilagajamo svojemu okusu, pri tem pa marmelada ne izgubi svojega vonja in okusa. Nabranih hrušk ne moremo shranjevati skozi celo leto, zato jih lahko shranjujemo kot različne shranke, čeprav s segrevanjem izgubimo del pomembnih vitaminov. Marmelada po spodnjem receptu je pripravljena z želirnim sredstvom.

Hruškova marmelada z želinom

Hruškova marmelada – pripomočki

  • palični mešalnik
  • kozarčki s pokrovčki

Hruškova marmelada – sestavine

Za 5 kozarcev po 210 ml:

  • 1000 g očiščenih in olupljenih hrušk junijska lep0tica ali druge vrste hrušk
  • 200 g sladkorja
  • 30 ml limoninega soka
  • 25 g (1 vrečka) želirnega sredstva (npr. Želin)

Hruškova marmelada – postopek

Nabrane hruške dobro operemo, jih razrežemo in odstranimo peclje, semenski del in muho, hruške lahko tudi olupimo, kar pa ni nujno, saj olupki vsebujejo veliko koristnih snovi.

Hruškova marmelada z želinomOlupljene in na rezine narezane hruške stresemo v lonec in jih s paličnim mešalnikom sesekljamo, da dobimo gladko gosto maso, ki jo med stalnim mešanjem počasi segrevamo, v lončku zmešamo približno dve žlici sladkorja in 25 g želirnega sredstva in jih med mešanjem stresemo v lonec, nato dodamo še limonin sok in preostanek sladkorja. Ko dodamo sladkor, pustimo med stalnim mešanjem vreti na zmernem ognju še 3 do 5 minut.

Opomba
Jaz uporabim manj sladkorja, kot ga svetuje proizvajalec želirnega sredstva, da marmelada za moj okus ni preveč sladka, saj že same hruške vsebujejo veliko sladkorja. Tudi vi sladkor prilagodite svojemu okusu.

Pripravimo si čiste kozarce, ki jih moramo pred polnjenjem segreti, da ne počijo, lahko pa jih polnimo na kovinski podlagi, napolnimo jih 5 mm do roba, nato kozarček zapremo s čistim nepoškodovanim pokrovčkom in zaprti kozarček za nekaj minut obrnemo, nato jih obrnemo nazaj in pokrijemo z kuhinjsko krpo ali brisačo, da se počasi ohladijo, najbolje preko noči.

Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka, shranke shranimo v temnem neogrevanem prostoru in so uporabni najmanj eno leto.

Hruškova marmelada z želinom

Tudi, če ni majhnih otrok, je marmelada dobrodošla, saj je zaželena tudi pri starejših. Lučka Glaser

Nekaj nasvetov in idej za pripravo različnih marmelad

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor