Figova marmelada z želirnim sladkorjem s sladilom iz stevie
Figova marmelada z želirnim sladkorjem s sladilom iz stevie je zelo okusna, sladka in zelo hitro pripravljena. Z različnimi želirnimi dodatki, ki jih danes lahko kupimo v trgovini, si skrajšamo čas kuhanja, povečamo čas obstojnosti in zmanjšamo količino dodanega sladkorja, da tako pripravljene marmelade uživajo lahko tudi diabetiki.
Pripomočki figovo marmelado
- palični mešalnik
- kozarčki s pokrovom
Sestavine za figovo marmelado
Za 21 kozarčkov po 210 ml
- 4000 g fig
- 1050 g želirnega sladkorja s sladilom iz stevie
Postopek kuhanja figove marmelade
Nabrane fige pregledamo, odstranimo liste, peclje, nagnite in premalo zrele, nato jih operemo in naložimo na cedilo, da voda odteče.
Oprane in pregledane fige narežemo na manjše kose in jih s paličnim mešalnikom sesekljamo, da dobimo gosto tekočo maso.
Dobljeno maso na štedilniku med mešanjem zavremo in med vrenjem in mešanjem dodamo želirni sladkor s sladilom iz stevie. Marmelado kuhamo med stalnim mešanje 3 minute in jo začnemo polniti v kozarčke, ki jih segrejemo ali pa polnimo na kovinski podlagi, da ne počijo. Napolnjene kozarčke za nekaj minut obrnemo na pokrovček, nato jih pravilno zložimo in pokrijemo z odejo, da se počasi ohlajajo.
Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka in jih shranimo v neogrevanem prostoru, njihova uporaba je najmanj 1 leto. Odprti neporabljen kozarček hranimo v hladilniku in ga uporabimo v 7 dnevih.
Za ozimnico si moramo pripraviti tudi kaj sladkega, da bo zima krajša in zajtrki slajši. Lučka Glaser
Različno sadje in različni okusi marmelad
- Marmelada iz jagodičevja brez sladkorja (iz pečice).
- Marelična marmelada s stevio.
- Breskova marmelada s stevio.
- Slivova marmelada iz pečice brez sladkorja.
- Figova marmelada brez dodanega sladkorja.
- Malinova marmelada.
- Borovničeva marmelada.
- Češnjeva marmelada.
- Marmelada iz rdečih in zelenih kosmulj.
- Marelična marmelada.
- Figova marmelada.
- Marmelada iz črnega ribeza.
- Ribezova marmelada.