Jabolčna marmelada z želirnim sladkorjem s sladilom iz stevije
Jabolčna marmelada z želirnim sladkorjem s sladilom iz stevije je okusna, ne preveč sladka marmelada, saj jaz dodam samo eno 350 g vrečko želirnega sladkorja s sladilom iz stevie na 3 kg jabolk. Jabolka vsebujejo veliko vitamina C in A, imajo pa zelo malo kalorij, sladkorja in maščob. Okus marmelade je odvisen tudi od vrste in zrelosti jabolk, saj imamo sladka kot tudi kisla jabolka, ki dajejo okus pripravljeni marmeladi.
Pripomočki za pripravo jabolčne marmelade
- strojček za mletje mesa ali zelenjave
- kozarci s pokrovom
Sestavine za pripravo jabolčne marmelade
Za 8 kozarcev po 580 ml
- 3 kg očiščenih in narezanih jabolk, vrsta po izbiri
- 350 g želirnega sladkorja s sladilom iz stevie
- 1 žlička mletega cimeta
Postopek za pripravo jabolčne marmelade
Jabolka so bogata z vitamini in minerali, zato so vsi shranki, ki jih iz njih pripravimo v času, ko je jabolk v izobilju, dobrodošli za zapolnitev naše shrambe. Neškropljena jabolka, ki jih imamo doma v vrtu ali v sadovnjaku in niso primerna za shranjevanje, lahko spremenimo v različne shranke, ki jih lahko uporabljamo skozi celo leto.
Za pripravo jabolčne marmelade uporabimo zrela jabolka, ki jih pobiramo pod jablano in zaradi udarca niso primerna za shranjevanje, najprej jih dobro operemo, jih narežemo na koščke, ki so po velikosti primerni za strojček na katerem bomo jabolka zmleli. Med rezanjem jabolkom odstranimo muho, pecelj, semenski sredinski del in tudi črvivi ali pa nagniti del jabolka. Jabolk za pripravo marmelade ne lupimo, saj se ravno pod olupki nahaja največ vitaminov in mineralov.
Neolupljena in narezana jabolka stehtamo in jih zmeljemo na strojčku za mletje mesa in zelenjave.
Zmleto maso jabolk stresemo v lonec in med stalnim mešanjem segrejemo do vrelišča, nato dodamo želirni sladkor s sladilom iz stevie in mleti cimet, ter med stalnim mešanjem na zmernem ognju kuhamo 20 minut.
Nato jih začnemo polniti v segrete kozarčke, če kozarčkov ne segrevamo, jih moramo polniti na kovinski podlagi, da nam ne počijo. Napolnjene kozarce za nekaj trenutkov obrnemo na pokrovček, nato jih pravilno obrnemo, pokrijemo z odejo ali kuhinjsko brisačo in jih pustimo, da se ohladijo.
Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka, kozarce hranimo v neogrevanem prostoru, njihova uporaba pa je najmanj eno leto.
Jabolk je v naravi veliko vrst, ki se razlikujejo po barvi in okusu, skupno pa imajo vitamine in minerale. Lučka Glaser
Iz jabolk lahko pripravimo različne shranke in tudi dobrote:
- Jabolčni sok iz sokovnika.
- Pasterizirana naribana jabolka.
- Mleta pasterizirana jabolka v lastnem soku.
- Jabolčna čežana za ozimnico.
- Jabolka pripravljena za zamrzovanje.
- Sušenje jabolk.
- Pečena jabolka po kmečko.
- Sladki jabolčni prigrizek – jabolka v srajčki.
- Jabolčna pita na hitro.
- Enostavna sladica iz jabolk in piškotov.
- Jabolčni zavitek.
- Jabolčna čežana s čokoladnim pudingom.