Marelična marmelada
Print Friendly, PDF & Email

Marelična marmelada je najbolj iskana in največkrat uporabljena v kulinariki, pravijo tudi, da je kraljica med marmeladami.
Marelice niso samo lepe, so tudi zelo okusne in polne vitaminov C, E, A, B1, B2, železa, kalija, kalcija, fosforja …, pravi zaklad za ohranitev našega zdravja.

Marelično marmelado lahko enostavno namažemo na kruh, pripravljamo slaščice, polnimo pekovsko pecivo, njena uporaba je res zelo razširjena, saj jo gospodinje, slaščičarji in peki pekovskega peciva množično uporabljajo pri pripravi svojih dobrot.


Marelična marmelada

Pripomočki za pripravo marelične marmelade

  • palični mešalnik
  • kozarčki s pokrovčki

Sestavine marelično marmelado

Za 17 kozarcev po 210ml

  • 3500 g očiščenih marelic
  • 700 g sladkorja
  • 1 25 g vrečka Želina 3 : 1

Kuhanje marelične marmelade

Marelice operemo, jih pregledamo in odstranimo nagnite in še nezrele plodove, saj morajo biti marelice mehke, kar pomeni, da so tudi zrele.

Marelična marmelada

Marelice je potrebno pred kuhanjem marmelade olupiti in jim odstraniti koščice, olupimo jih najlažje in najhitreje, da jih za 1 do 2 minute potopimo v vrelo vodo in marelice se bo z lahkoto olupile, najprej jih olupimo, nato jim odstranimo koščico.

Marelična marmelada

Olupljene in z odstranjeno koščico dajemo v lonec, v katerem bomo marmelado kuhali, s paličnim mešalnikom jih sesekljamo, da dobimo gladko tekočo maso, ki jo pristavimo na štedilnik, Želin zmešamo z 2 žlicama sladkorja in ga med stalnim mešanjem dodamo masi, ko je začela vreti, nato dodamo še preostanek sladkorja, med mešanjem kuhamo na zmernem ognju še 3 do 4 minute.

Marelična marmelada

Še vrelo polnimo v kozarce, ki jih moramo pred polnjenjem segreti, če so hladni jih moramo polniti na kovinski podlagi, da ne počijo. Napolnjene kozarce tesno zapremo z nepoškodovanimi pokrovčki in jih za 2 do 3 minute obrnemo na pokrovček. Pravilno obrnjene kozarce pokrijemo s kuhinjsko krpo ali brisačo in jih pustimo čez noč, da se počasi ohlajajo.

Marelična marmelada

Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini  in času shranka. Kozarce s marelično marmelado shranimo v temnem neogrevanem prostoru, njena uporaba je najmanj 2 leti.

Marelična marmelada

Marelična marmelada v shrambi, je zaklad gospodinje za pripravo različnih dobrot v kulinariki. Lučka Glaser

Marelice lahko shranimo in uporabimo tudi malo drugače:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor