Marmelada iz kivija
Marmelada iz kivija je sladko kiselkastega okusa, vsekakor vredna, da jo poizkusite.
Jaz jo pripravim z dodatkom jabolk in brez dodanega sladkorja, zato je primerna tudi za diabetike. Pripravljena je iz bavarskega kivija, ki je droben, z majhnimi drobnimi semeni in ga ni potrebno lupiti, je pa zelo bogat s vitamini in minerali. Bavarski kivi vsebuje veliko vitaminov; C, E, B in mineralov kot so kalij, cink, magnezij, železo in natrij. Za pripravo marmelade uporabljam že zrele kivije, ki so mehki in se tudi hitro razpustijo, čeprav jih ne olupim. Bavarski kivi vsebuje 3 do 4 krat več vitamina C kot veliki kivi. Marmelado po tem receptu lahko pripravite tudi iz drugih vrst kivija, ki pa jih je potrebno olupiti.
Pripomočki za pripravo marmelade iz kivija
- kozarčki s pokrovom
- palični mešalnik
Sestavine za pripravo marmelade iz kivija
Za 12 kozarčkov po 156 ml:
- 1600 g očiščenega bavarskega kivija, ali druge vrste kivija, ki ga je potrebno olupiti
- 500 g očiščenih in olupljenih jabolk
- 200 ml vode
Postopek priprave marmelade iz kivija
Nabrane kivije operem, jih osušim in jim odstranim muho in peclje, zaradi mehkih in drobnih sadežev je delo zamudno, je pa zato marmelada bolj slastna.
Pripravim si tudi jabolka, izberem vrsto jabolk, ki so sladka in so najbolj primerna za pripravo kivijeve marmelade. Jabolka operem, jih olupim in jim odstranim muho, peclje in sredinski del s pečkami.
Očiščene kivije in tudi olupljena in na krhlje narezana jabolka stresem v lonec, dodam vodo, lonec pokrijem in kuham med občasnim mešanjem 4 do 5 minut.
Delno kuhano sadje s paličnim sekljalnikom sesekljam, da dobim gosto tekočo maso, ki jo kuham med stalnim mešanjem na zmernem ognju še 12 do 15 minut.
Kuhano, še vročo marmelado polnim v čiste kozarce na kovinski podlagi, da ne počijo in jih takoj zapiram, nato jih za nekaj trenutkov obrnem na pokrovček, pravilno obrnjene kozarce pokrijem z odejo ali brisačo, da se počasi ohlajajo.
Ohlajene kozarce opremim z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka, uporabnost kivijeve marmelade je najmanj 6 mesecev, ko kozarec odprem, ga hranim v hladilniku in ga uporabim v treh dneh.
Sem ljubiteljica marmelade, kivijevo obožujem, čeprav ima njena barva zelenkasti odtenek. Lučka Glaser
Tudi iz drugih vrst sadja pripravim okusno sladko ali manj sladko marmelado
- Jabolčna marmelada z želirnim sladkorjem s sladilom iz stevije.
- Figova marmelada z želirnim sladkorjem s sladilom iz stevie.
- Marelična marmelada.
- Marelična marmelada s stevio.
- Marmelada iz jagodičevja brez sladkorja (iz pečice).
- Marmelada iz črnega ribeza.
- Ribezova marmelada.
- Marmelada iz rdečih in zelenih kosmulj.
- Češnjeva marmelada.
- Borovničeva marmelada.
- Malinova marmelada.
- Slivova marmelada iz pečice brez sladkorja.