Marmelada iz kivija
Print Friendly, PDF & Email

Marmelada iz kivija je sladko kiselkastega okusa, vsekakor vredna, da jo poizkusite.

Jaz jo pripravim z dodatkom jabolk  in brez dodanega sladkorja, zato je primerna tudi za diabetike. Pripravljena je iz bavarskega kivija, ki je droben, z majhnimi drobnimi semeni in ga ni potrebno lupiti, je pa zelo bogat s vitamini in minerali. Bavarski kivi vsebuje veliko vitaminov; C, E, B in mineralov kot so kalij, cink, magnezij, železo in natrij. Za pripravo marmelade uporabljam že zrele kivije, ki so mehki in se tudi hitro razpustijo, čeprav jih ne olupim. Bavarski kivi vsebuje 3 do 4 krat več vitamina C kot veliki kivi. Marmelado po tem receptu lahko pripravite tudi iz drugih vrst kivija, ki pa jih je potrebno olupiti.

Marmelada iz kivija

Pripomočki za pripravo marmelade iz kivija

  • kozarčki s pokrovom
  • palični mešalnik

Sestavine za pripravo marmelade iz kivija

Za 12 kozarčkov po 156 ml:

  • 1600 g očiščenega bavarskega kivija, ali druge vrste kivija, ki ga je potrebno olupiti
  • 500 g očiščenih in olupljenih jabolk
  • 200 ml vode

Postopek priprave marmelade iz kivija

Nabrane kivije operem, jih osušim in jim odstranim muho in peclje, zaradi mehkih in drobnih sadežev je delo zamudno, je pa zato marmelada bolj slastna.

Marmelada iz kivija

Pripravim si tudi jabolka, izberem vrsto jabolk, ki so sladka in so najbolj primerna za pripravo kivijeve marmelade. Jabolka operem, jih olupim in jim odstranim muho, peclje in sredinski del s pečkami.

Marmelada iz kivija

Očiščene kivije in tudi olupljena in na krhlje narezana jabolka stresem v lonec, dodam vodo, lonec pokrijem in kuham med občasnim mešanjem 4 do 5 minut.

Marmelada iz kivija

Delno kuhano sadje s paličnim sekljalnikom sesekljam, da dobim gosto tekočo maso, ki jo kuham med stalnim mešanjem na zmernem ognju še 12 do 15 minut.

Marmelada iz kivija

Kuhano, še vročo marmelado polnim v čiste kozarce na kovinski podlagi, da ne počijo in jih takoj zapiram, nato jih za nekaj trenutkov obrnem na pokrovček, pravilno obrnjene kozarce pokrijem z odejo ali brisačo, da se počasi ohlajajo.

Marmelada iz kivija

Ohlajene kozarce opremim z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka, uporabnost kivijeve marmelade je najmanj 6 mesecev, ko kozarec odprem, ga hranim v hladilniku in ga uporabim v treh dneh.

Marmelada iz kivija

Sem ljubiteljica marmelade, kivijevo obožujem, čeprav ima njena barva zelenkasti odtenek. Lučka Glaser

Tudi iz drugih vrst sadja pripravim okusno sladko ali manj sladko marmelado

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor