Ribezova marmelada z želirnim sladkorjem s sladilom iz stevie
Print Friendly, PDF & Email

Okusna in hitro pripravljena marmelada, ki jo, zaradi rahlo specifičnega okusa, uporabljamo za namaz ali pečenje različnih slaščic. Ker uporabimo dve vrsti ribeza, ki sta si po okusih različna, je marmelada še bolj okusna, saj se kislost rdečega in trpkost črnega ribeza povežeta in tako dobimo čudovito, malo bolj temno marmelado.

Ribezova marmelada z želirnim sladkorjem s sladilom iz stevie

Ribezova marmelada – pripomočki

  • kozarčki s pokrovom za vlaganje
  • pasirka

Ribezova marmelada – sestavine

Za 5 kozarčkov po 210 ml:

  • 1000 g  mešanega ribeza (priporočam pol rdečega in pol črnega)
  • 200 ml vode
  • 350 g  želirnega sladkorja s stevio

Ribezova marmelada – postopek

Nabrani ribez pregledamo in odstranimo peclje, stresemo ga v lonec in dodamo vodo, počasi ga segrevamo do vrelišča in pustimo vreti 2 do 3 minute, nato ga s tlačilko dobro pretlačimo,

Ribezova marmelada z želirnim sladkorjem s sladilom iz stevieS pomočjo pasirke odstranimo vsa semena in kožice, da dobimo čisto maso, ki ji med vrenjem in mešanjem dodamo želirni sladkor in ob vrenju kuhamo in mešamo še 5 do 8 minut.

Ideja
Ostanek od pasiranja lahko uporabimo za pripravo ribezovega soka; ostanek stresemo v lonec, dodamo 1200 ml vode in kuhamo 4 do 5 minut, nato še vrelo precedimo skozi cedilo ali gazo v čisto segreto steklenico in jo takoj zapremo, sok si lahko tudi sladkamo po svojem okusu.

Kozarčke polnimo z vrelo maso v čiste segrete kozarce, če kozarcev ne segrevamo, jih je potrebno polniti na kovinski podlagi, da nam ne počijo. Kozarce polnimo 3 do 5 mm do roba, če se na vrhu pojavijo penasti mehurčki, jih je potrebno odstraniti. Kozarčke takoj zapremo in jih za nekaj trenutkov obrnemo na pokrovček, nato jih pravilno obrnemo in pokrijemo, da se počasi ohlajajo.

Ohlajene kozarce opremimo z etiketami o vsebini in času shranka, tako kuhana marmelada je uporabna tudi 2 do 3 leta, če jo hranimo v temnem neogrevanem prostoru.

Ribezova marmelada z želirnim sladkorjem s sladilom iz stevie

Domači shranki , ki si jih pripravimo sami, po svojem okusu in količini, obogatijo shrambo in povečajo pestro zalogo prehrambnih izdelkov. Lučka Glaser

Marmelade lahko pripravimo tudi iz drugih vrst sadja:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor