Ribezova marmelada z želirnim sladkorjem s sladilom iz stevie
Okusna in hitro pripravljena marmelada, ki jo, zaradi rahlo specifičnega okusa, uporabljamo za namaz ali pečenje različnih slaščic. Ker uporabimo dve vrsti ribeza, ki sta si po okusih različna, je marmelada še bolj okusna, saj se kislost rdečega in trpkost črnega ribeza povežeta in tako dobimo čudovito, malo bolj temno marmelado.
Ribezova marmelada – pripomočki
- kozarčki s pokrovom za vlaganje
- pasirka
Ribezova marmelada – sestavine
Za 5 kozarčkov po 210 ml:
- 1000 g mešanega ribeza (priporočam pol rdečega in pol črnega)
- 200 ml vode
- 350 g želirnega sladkorja s stevio
Ribezova marmelada – postopek
Nabrani ribez pregledamo in odstranimo peclje, stresemo ga v lonec in dodamo vodo, počasi ga segrevamo do vrelišča in pustimo vreti 2 do 3 minute, nato ga s tlačilko dobro pretlačimo,
S pomočjo pasirke odstranimo vsa semena in kožice, da dobimo čisto maso, ki ji med vrenjem in mešanjem dodamo želirni sladkor in ob vrenju kuhamo in mešamo še 5 do 8 minut.
Kozarčke polnimo z vrelo maso v čiste segrete kozarce, če kozarcev ne segrevamo, jih je potrebno polniti na kovinski podlagi, da nam ne počijo. Kozarce polnimo 3 do 5 mm do roba, če se na vrhu pojavijo penasti mehurčki, jih je potrebno odstraniti. Kozarčke takoj zapremo in jih za nekaj trenutkov obrnemo na pokrovček, nato jih pravilno obrnemo in pokrijemo, da se počasi ohlajajo.
Ohlajene kozarce opremimo z etiketami o vsebini in času shranka, tako kuhana marmelada je uporabna tudi 2 do 3 leta, če jo hranimo v temnem neogrevanem prostoru.
Domači shranki , ki si jih pripravimo sami, po svojem okusu in količini, obogatijo shrambo in povečajo pestro zalogo prehrambnih izdelkov. Lučka Glaser
Marmelade lahko pripravimo tudi iz drugih vrst sadja:
- Marmelada iz kivija.
- Slivova marmelada iz pečice brez sladkorja.
- Malinova marmelada.
- Borovničeva marmelada.
- Češnjeva marmelada.
- Marmelada iz rdečih in zelenih kosmulj.
- Ribezova marmelada.
- Marmelada iz jagodičevja brez sladkorja (iz pečice).
- Marelična marmelada s stevio.
- Figova marmelada z želirnim sladkorjem s sladilom iz stevie.