Česnovi pski v kisu
Print Friendly, PDF & Email

Česnovi pski, ki jih nekateri imenujejo tudi peski, zrastejo v spomladanskem času pri česnu, ki smo ga vsadili pozno jeseni in mu pravimo tudi zimski česen. Posebno je poznan v Istri, kjer cvetove s stebli nabirajo v času rasti špargljev in  jih tudi z njimi primerjajo kot enakovredne.

Pski vloženi v kisu so prava delikatesa, zelo okusni z rahlim vonjem po česnu, ponudimo jih zraven narezkov, pečenega ali kuhanega mesa, sira, lahko jih dodamo v solatnih krožnikih …

Česnovi pski v kisu

Pripomočki za pripravo pskov v kisu

 • stekleni kozarci za vlaganje s pokrovom

Sestavine za pripravo česnovih pskov v kisu

Za 3 kozarce po 320 ml:

 • 500 g česnovih pskov
 • 200 ml 9% kisa za vlaganje
 • 600 ml vode
 • morska sol po okusu
 • 1 žlica mešanice začimb za vlaganje kislih kumaric

Priprava česnovih pskov v kisu

Česnove peske nabiramo pred cvetenjem, ko so stebelca cveta še lepo zelena in mehka, da se pri nabiranju lepo odlomijo. Po potrebi jih pod tekočo vodo speremo in narežemo na dolžino 15 do 20 mm.

Česnovi pski v kisuPripravimo še mešanico začimb za vlaganje v kisu in morsko sol, v loncu pripravimo mešanico 9% kisa za vlaganje in vode v razmerju 1 : 3, to je 200 ml kisa in 600 ml vode, dodamo sol in pristavimo na štedilnik, ko zavre, dodamo še narezane pske in kuhamo 3 do 5 minut.

Pske med vretjem skupaj s kisom nalagamo v kozarec, ki ga napolnimo do vrha in takoj zapremo. Če kozarcev pred polnjenjem nismo segreli, jih moramo polniti na kovinski podlagi, da nam ne počijo, polnjene in zaprte kozarce za nekaj minut obrnemo na pokrovček.

Napolnjene in vroče kozarce pokrijemo s kuhinjsko krpo ali brisačo, da se počasi ohlajajo, najbolje preko noči. Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini shranka, hranimo jih v ne ogretem prostoru.

Vsi shranki, ki si jih pripravimo v času rasti na vrtu in naravi, so dobrodošli v zimskem času. Lučka Glaser

Še nekaj nasvetov za pripravo shrankov v kisu

 1. Zelen paradižnik v kisu.
 2. Paradižnikova solata s čebulo za ozimnico.
 3. Inka kumarice vložene v kisu.
 4. Turšija po moje.
 5. Solata z zelenim paradižnikom in fižolom za ozimnico.
 6. Mešana solata za ozimnico – pasterizirana.
 7. Bolgarska solata za ozimnico.
 8. Naribane kumare po mediteransko.
 9. Vložene bučke po mediteransko.
 10. Rdeča pesa vložena v kisu.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor