Cvetovi drobnjaka v jabolčnem kisu
Cvetovi drobnjaka kisu dajejo čudovito roza rdečo barvo, kot tudi značilen vonj in okus po drobnjaku. Ko drobnjak zacveti in nas razveseli s svojimi lepimi cvetovi in ne vemo, kaj naj z vsemi temi cvetovi, jih marsikdo celo poreže in zavrže. Cvetovi drobnjaka pa so v kulinariki vsestransko uporabni, lahko jih dodamo solati, omakam, prelivom, namazom, lahko pa jih tudi namočimo v jabolčni kis in tako dobimo odličen, aromatičen kis.
Cvetovi drobnjaka v jabolčnem kisu – pripomočki
- 1 litrska steklenica s širokim vratom in pokrovom
- vrtne škarje
Cvetovi drobnjaka v jabolčnem kisu – sestavine
- 30 do 40 cvetov drobnjaka
- 1 l jabolčnega kisa, lahko tudi domači
Cvetovi drobnjaka v jabolčnem kisu – postopek
Cvetove nabiramo v suhem vremenu v času bujnega razcveta, skupaj s pecljem, pri nabiranju uporabljamo škarje, da cvetovi drobnjaka ostanejo čisti.
Nabrani šopek cvetov drobnjaka najprej odložimo zunaj, da različne žuželke šopek lahko zapustijo.
Nato pa vsak cvet drobnjaka odtrgamo od peclja in jih odlagamo v skodelico, zeleni del peclja shranimo posebej, saj jih v kulinariki lahko tudi še uporabimo.
Cvetove na rahlo, vse do vrha naložimo v steklenico.
Nato zalijemo z jabolčnim kisom, steklenico zapremo in jo postavimo za mesec dni v temnejši prostor na sobno temperaturo in nato ga precedimo. Uporabljamo ga za okisanje vseh vrst solat.
Če solato okisamo s jabolčnim kisom, ki smo ga obogatili s cvetovi drobnjaka, še opazimo ne, da nismo dodali ostalih začimb. Lučka Glaser
Solate brez kisa ni in tudi ne kisa brez solate:
- Šopska solata.
- Zelena solata z listi rdeče pese in korenčka.
- Poletna solata s testeninami.
- Motovilec z jajcem v solati.
- Zelje s krompirjem v solati.
- Beli fižol v solati.
- Vitaminsko bogata zimska solata.
- Solatni krožnik s popečeno slanino.
- Rdeč radič s fižolom v solati.
- Endivija z redkvico in fižolom.