Cvetovi drobnjaka v jabolčnem kisu
Print Friendly, PDF & Email

Cvetovi drobnjaka kisu dajejo čudovito roza rdečo barvo, kot tudi značilen vonj in okus po drobnjaku. Ko drobnjak zacveti in nas razveseli s svojimi lepimi cvetovi in ne vemo, kaj naj z vsemi temi cvetovi, jih marsikdo celo poreže in zavrže.  Cvetovi drobnjaka pa so v kulinariki vsestransko uporabni, lahko jih dodamo solati, omakam, prelivom, namazom, lahko pa jih tudi namočimo v jabolčni kis in tako dobimo odličen, aromatičen kis.

Cvetovi drobnjaka v jabolčnem kisu

Cvetovi drobnjaka v jabolčnem kisu – pripomočki

  • 1 litrska steklenica s širokim vratom in pokrovom
  • vrtne škarje

Cvetovi drobnjaka v jabolčnem kisu – sestavine

  • 30 do 40 cvetov drobnjaka
  • 1 l jabolčnega kisa, lahko tudi domači

Cvetovi drobnjaka v jabolčnem kisu – postopek

Cvetove nabiramo v suhem vremenu v času bujnega razcveta, skupaj s pecljem, pri nabiranju uporabljamo škarje, da cvetovi drobnjaka ostanejo čisti.

Cvetovi drobnjaka v jabolčnem kisu

Nabrani šopek cvetov drobnjaka najprej odložimo zunaj, da različne žuželke šopek lahko zapustijo.

Cvetovi drobnjaka v jabolčnem kisu

Nato pa vsak cvet drobnjaka odtrgamo od peclja in jih odlagamo v skodelico, zeleni del peclja shranimo posebej, saj jih v kulinariki lahko tudi še uporabimo.

Cvetovi drobnjaka v jabolčnem kisu

Cvetove na rahlo, vse do vrha naložimo v steklenico.

Cvetovi drobnjaka v jabolčnem kisu

Nato zalijemo z jabolčnim kisom, steklenico zapremo in jo postavimo za mesec dni v temnejši prostor na sobno temperaturo in nato ga precedimo. Uporabljamo ga za okisanje vseh vrst solat.

Cvetovi drobnjaka v jabolčnem kisu

Če solato okisamo s jabolčnim kisom, ki smo ga obogatili s cvetovi drobnjaka, še opazimo ne, da nismo dodali ostalih začimb. Lučka Glaser

Solate brez kisa ni in tudi ne kisa brez solate:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor