Paradižnikova solata s čebulo za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Paradižnikovo solato s čebulo za ozimnico si pripravimo zato, ker je sočna, osvežujoča, rahlo kisla in okusna, ponudimo jo lahko samostojno s kosom kruha ali pa kakor del kosila, večerje, tako bomo družino razveselili tudi izven sezone paradižnikov. Paradižnike po tem postopku vložimo v njihovi polni sezoni, ko imamo več paradižnikov, kakor jih lahko sproti uporabimo.

Zreli sočni paradižniki sodijo med najbolj priljubljene pridelke zaradi prijetnega okusa in sestavin, saj vsebujejo veliko antioksidantov, plod paradižnika vsebuje tudi veliko rudnin (železo, fosfor, magnezij, kalij…) in vitaminov, med njimi tudi vitamine, C, E in druge.

Paradižnikova solata s čebulo za ozimnico

Paradižnikova solata s čebulo za ozimnico – pripomočki

  • 3 kozarci po 1 l za vlaganje, lahko tudi druge velikosti
  • 3 nepoškodovani pokrovčki

Paradižnikova solata s čebulo za ozimnico – sestavine

Količina za 3 kozarce po 1 liter

  • 2 kg paradižnikov
  • 450 g čebule
  • 30 g česna
  • šopek bazilike

Preliv s kisom:

  • 600 ml vode
  • 200 ml kisa za vlaganje 9 %
  • 30 g morske soli

Paradižnikova solata s čebulo za ozimnico – postopek priprave

Najprej pripravimo tekočino za preliv paradižnikove solate, pristavimo kozico z vodo, ki ji dodamo kis in sol, vse skupaj zavremo za 1 do 2 minuti, kozico pokrijemo in pustimo preliv, do uporabe.

Paradižnikom odstranimo peclje, operemo in naložimo na cedilo, da odvečna voda odteče, čebulo in česen olupimo in odstranimo grde dele, naberemo tudi šopek bazilike, ki ji odstranimo poškodovane liste in jo speremo pod tekočo vodo, ter damo na cedilo.

Pripravimo čiste kozarce in preverimo, da so pokrovčki nepoškodovani, da bo delo potekalo nemoteno, ko bomo pričeli z vlaganjem paradižnikove solate s čebulo.

Paradižnikova solata s čebulo za ozimnico

Čebulo in česen narežemo na tanke lističe in jih dobro pomešamo, da se česen porazdeli med čebulo. Manjše paradižnike narežemo na 4 dele, večje pa tudi na več krhljev, odstranimo jim del, kjer je bil pecelj zaradi tršega dela, odstranimo jim tudi črne pike in poškodovane dele. Baziliko natrgamo na lističe, da jih bomo imeli pripravljene, ko pričnemo nalagati paradižnikovo solato s čebulo v kozarce.

Najprej v kozarce naložimo plast čebule, na čebulo položimo lističe bazilike, nato dodamo na krhlje narezane paradižnike, ki jih polagamo pokonci in tudi v sredini zapolnimo prostor, ko s paradižniki zapolnimo vrsto ponovno naložimo vrsto z narezano čebulo in položimo lističe bazilike, ter nato krhlje paradižnika, po tem vrstnem redu nadaljujemo, da zapolnimo kozarec, vendar pazimo, da vedno končamo s slojem narezane čebule.

Ko so kozarci zapolnjeni, jim dodamo na vrhu distančnike ali paličice, da bodo vsebino tiščali v tekočino, ko paradižnike s čebulo zalijemo s prelivom iz kisa.

Kozarčke dobro zapremo in jih pasteriziramo, v večji lonec na dno damo krpo nanj položimo kozarce, ki so dobro zaprti in zalijemo z vodo, do roba kozarca za navoj, pričnemo vse skupaj segrevati v pokritem loncu s pokrovko, do vretja in pustimo vreti 20 minut, nato ogenj ugasnemo, ter pustimo vse skupaj v pokritem loncu, da se ohladi na sobno temperaturo, ko bomo kozarčke preverjali, mora biti pokrovček rahlo upognjen na noter, to pomeni, da je shranek pripravljen in uporaben najmanj 1 leto.

Tako pripravljen paradižnik s čebulo je vedno dobrodošel na naši mizi, kdor obožuje paradižnik, si ga lahko privošči s kosom kruha, super pa je kakor solata za del kosila ali večerje.

Paradižnikova solata s čebulo za ozimnico

Sem ljubiteljica paradižnika, ki mu pravim kar zlato jabolko. Lučka Glaser

Pripravila sem vam še nekaj super shrankov iz paradižnika

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor