Čaj iz suhih luščin fižola
Čaj iz suhih luščin fižola ima nežen okus, ki nas spominja na suho sadje in ga lahko uživamo kot del prehranjevanja ob vsakem delu dneva. Na tržišču zraste veliko različnih vrst fižola, od nizkega, visokega, različnih barv in velikosti, skupno jim je to, da luščine vseh vrst fižola vsebujejo veliko snovi, ki so koristni za naše zdravje. Posušene fižolove luščine vsebujejo beljakovine, različne proste aminokisline, ogljikove hidrate in mnogo mineralni snovi. Čaj si lahko skuhamo tudi iz zelenih nedozorelih strokov stročjega fižola.
V fižolovih luščinah se nahaja tudi snov, ki znižuje sladkor v krvi in seču, zato je čaj primeren tudi za vse tiste diabetike, ki se zdravijo za sladkorno boleznijo. Stroki fižola, ki jih bomo uporabili za pripravo čaja, ne smejo biti škropljeni z različnimi pripravki.
Čaj iz suhih luščin fižola – pripomočki
- sekljalnik ali škarje
- čajnik
Čaj iz suhih luščin fižola – sestavine
- 2 veliki žlici suhih narezanih fižolovih luščin
- 500 ml vode
- sladkor ali med po okusu
Čaj iz suhih luščin fižola – postopek
Luščine fižola dobro pregledamo, paziti moramo, da so stroki zreli in delno suhi že pred nabiranjem, da dobimo lepe zdrave luščine, ki jih dobro presušimo in nato zdrobimo. Če nabiramo stroke fižola, ki so se že delno posušili, se po luščenju stroki zelo hitro posušijo, potrebno jih je samo razprostreti po gajbici ali pladnju in postaviti na suho zračno mesto, ko so posušeni, jih shranimo v vrečko iz papirja ali iz blaga.
Posušene luščine zdrobimo v sekljalniku, ali pa jih razrežemo s škarjami.
Fižolovih luščin ni potrebno zmleti oziroma zdrobiti v prah, ampak jih samo zdrobimo, oziroma nasekljamo.
Tako, ko smo to storili, si lahko skuhamo čaj, tega pripravljamo kakor prevretek. V čajnik naložimo 2 žlici nasekljanih luščin in jih prelijemo z 500 ml hladne vode, ko voda zavre, posodo odstranimo s štedilnika. Pokrijemo in pustimo stati 7 do 10 minut.
Čaj precedimo in pijemo preko dneva, največ 2 do 3 skodelice dnevno, po svojem okusu mu lahko tudi dodamo med ali sladkor, nad čajem bodo navdušeni tisti, ki niso ljubitelji čaja pripravljenega v čajnih filtrih, ali z dodano različno aromo.
Tudi fižolovi čaji imajo svoj zanimiv vonj in okus, samo treba jih je skuhati, poizkusiti in vključiti v naše prehranjevanje. Lučka Glaser
Narava nam ponuja zelo veliko rastlin, ki jih lahko uporabimo za pripravo čaja.
- Čaj iz listov fige.
- Zdravilen čaj iz kopriv.
- Bezgovo cvetje za čaj.
- Čaj iz rožmarina.
- Čaj iz lipovih cvetov.
- Čaj iz listov regrata.
- Dobra misel ali divji origano za čaj ali začimbo.
- Čaj iz zlate rozge.
- Čaj iz listov gozdnih jagod.
- Čaj iz trobentic.
- Čaj iz cvetov in listov šipka.