Čaj iz listov gozdnih jagod
Print Friendly, PDF & Email

Čaj iz listov gozdnih jagod je prijetnega vonja, nežnega in ne preveč izrazitega okusa, ki pospešuje presnovo, blaži bolečine pri putiki in revmi, čisti kri in je priporočljiv pri sladkornih bolnikih. Čaj lahko tudi koristno uporabimo pri bolečinah v grlu, ki jih zdravimo z grgranjem.

Čaj iz listov gozdnih jagod

Pripomočki za kuhanje čaja iz listov gozdnih jagod

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za čaj iz listov gozdnih jagod

Za dve čajni skodelici:

  • 1 žlica zdrobljenih posušenih listov gozdnih jagod
  • 500 ml vode
  • rezina limone
  • sladkor ali med po okusu

Postopek kuhanja čaja iz listov gozdnih jagod

Liste gozdnih jagod, med katerimi so lahko tudi cvetovi, nabiramo spomladi, ko te začnejo cveteti, v suhem vremenu in v neokrnjeni naravi, stran od cest in industrijskih naselij, naberemo samo čiste čvrste liste, količina nabranih listov naj bo primerna našim potrebam.

Čaj iz listov gozdnih jagod

Pred sušenjem nabrane liste še enkrat pregledamo, listov ne operemo, narežemo jih na dolžino dva do tri cm in jih razgrnemo po pladnju.

Čaj iz listov gozdnih jagod

Narezane liste sušimo v senci in, ko se med prsti drobijo, so suhi in jih lahko shranimo v papirnati vrečki, ali zaprti posodi primerni za shranjevanje živil.

Čaj iz listov gozdnih jagod

V čajnik nalijemo vodo in dodamo posušene liste gozdnih jagod, ko voda zavre, kuhamo na zmernem ognju 10 minut.

Čaj iz listov gozdnih jagod

Ko je čaj kuhan, počakamo še tri do pet minut, da listi oddajo v vodo vse koristne snovi, nato čaj precedimo v lonček.

Čaj iz listov gozdnih jagod

Čaj iz listov gozdnih jagod ponudimo z rezino limone, sladkamo pa ga s sladkorjem ali medom.

Čaj iz listov gozdnih jagod

Tudi iz divjih rastlin, ki rastejo prosto v naravi, si lahk0 pripravimo čudovit okusen čaj. Lučka Glaser

Zraven pa lahko ponudimo tudi domače pecivo

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor