Čaj iz listov gozdnih jagod
Čaj iz listov gozdnih jagod je prijetnega vonja, nežnega in ne preveč izrazitega okusa, ki pospešuje presnovo, blaži bolečine pri putiki in revmi, čisti kri in je priporočljiv pri sladkornih bolnikih. Čaj lahko tudi koristno uporabimo pri bolečinah v grlu, ki jih zdravimo z grgranjem.
Pripomočki za kuhanje čaja iz listov gozdnih jagod
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za čaj iz listov gozdnih jagod
Za dve čajni skodelici:
- 1 žlica zdrobljenih posušenih listov gozdnih jagod
- 500 ml vode
- rezina limone
- sladkor ali med po okusu
Postopek kuhanja čaja iz listov gozdnih jagod
Liste gozdnih jagod, med katerimi so lahko tudi cvetovi, nabiramo spomladi, ko te začnejo cveteti, v suhem vremenu in v neokrnjeni naravi, stran od cest in industrijskih naselij, naberemo samo čiste čvrste liste, količina nabranih listov naj bo primerna našim potrebam.
Pred sušenjem nabrane liste še enkrat pregledamo, listov ne operemo, narežemo jih na dolžino dva do tri cm in jih razgrnemo po pladnju.
Narezane liste sušimo v senci in, ko se med prsti drobijo, so suhi in jih lahko shranimo v papirnati vrečki, ali zaprti posodi primerni za shranjevanje živil.
V čajnik nalijemo vodo in dodamo posušene liste gozdnih jagod, ko voda zavre, kuhamo na zmernem ognju 10 minut.
Ko je čaj kuhan, počakamo še tri do pet minut, da listi oddajo v vodo vse koristne snovi, nato čaj precedimo v lonček.
Čaj iz listov gozdnih jagod ponudimo z rezino limone, sladkamo pa ga s sladkorjem ali medom.
Tudi iz divjih rastlin, ki rastejo prosto v naravi, si lahk0 pripravimo čudovit okusen čaj. Lučka Glaser
Zraven pa lahko ponudimo tudi domače pecivo
- Češnjev zavitek s kislo smetano.
- Pecivo lene gospodinje z borovnicami.
- Pijana nevesta.
- Odlična torta v 12 minutah.
- Jagodna puding torta na hitro.
- Ocvrte miške, frittole ali uštipci.
- Domači krhki flancati.
- Kremne rezine, kremšnite ali pašta krema.
- Pustni krofi, ki vedno uspejo.
- Enostavna obrnjena slivova pita.