Čaj iz cvetov in listov šipka
Čaj iz cvetov in listov šipka je nežnega neizrazitega okusa in se odlično poda pri zajtrku ali pri popoldanskem čaju. V kulinariki je najbolj poznan čaj iz plodov šipka, ki pa ga največ uporabljamo v zdravilne namene, toda če smo zdravi in si zaželimo čaj za dobro počutje, si ga lahko pripravimo tudi iz listov in cvetov.
Čaj iz cvetov in listov šipka – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Čaj iz cvetov in listov šipka – sestavine
Za dve skodelici
- 5 svežih vejic s cvetovi ali 2 žlici zdrobljenih posušenih listov in cvetov šipka
- 400 ml vode
- sladkor ali med po okusu
Čaj iz cvetov in listov šipka – postopek
Liste in cvetove naberemo v čistem okolju in jih lahko sveže uporabimo za pripravo čaja, liste in cvetove pa lahko tudi posušimo in si tako tudi v zimskem času, ko svežih rastlin ni več na razpolago, skuhamo okusen čaj.
V čajnik damo sveže ali posušene liste in cvetove šipka, ki jih prelijemo z vrelo vodo, čajnik pokrijemo in počakamo pet minut.
Čaj začne v času naravnega ohlajanja dobivati nežno zeleno rumeno barvo.
Po približno petih minutah čaj precedimo v skodelico in po želji mu lahko dodamo tudi med ali sladkor.
Narava nam nudi zelišča za krepitev zdravja in prehranjevanja. Lučka Glaser
Čaj si lahko pripravimo tudi iz drugih zelišč, ki jih naberemo v naravi
- Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana.
- Čaj za diabetike.
- Čaj iz listov regrata.
- Čaj iz trobentic.
- Zdravilen čaj iz kopriv.
- Dobra misel ali divji origano za čaj ali začimbo.
- Čaj iz zlate rozge.
- Čaj iz tavžentrože.
- Čaj iz šentjanževke.
- Čaj iz lipovih cvetov.
- Bezgovo cvetje za čaj.
- Čaj iz listov oljke.