Prepražena vrtna zelenjava s črno redkvico v solati
Print Friendly, PDF & Email

Prepražena vrtna zelenjava s črno redkvico v solati, je prava vitaminska bomba za jesen in zimo, ko naše telo še dodatno potrebuje vse vrste vitaminov in mineralov, ki nas varujejo pred raznimi prehladnimi obolenji in krepijo naš imunski sistem.

Črna redkev vsebuje veliko mineralov kot so: kalcij, fosfor, železo in natrij, vsebuje pa tudi eterična olja z žveplom in gorčico in vitamine: B1, B2, B3, B5, B6 in veliko vitamina C, ki povečajo odpornost pri prehladnih obolenjih.

Pripomočki za pripravo prepražene vrtne zelenjave s črno redkvico v solati:

  • posoda za pranje
  • deska za rezanje
  • nož
  • skleda
  • tehtnica
  • kuhalnica
  • ponev
  • štedilnik
  • strgalo
  • skodela za naribano redkev

Sestavine za prepraženo vrtno zelenjavo s črno redkvico v solati

Za štiri osebe:

  • 220 g pora
  • 300 g buče cukete, lahko tudi druge jedilne buče
  • 250 g korenja rdečega
  • 150 g pastinjaka
  • 400 g črne redkve
  • 3 žlice olivnega olja za praženje
  • kis po želji
  • 2 žlice olivnega olja
  • sol po okusu
  • poper po želji

Priprava prepražene vrtne zelenjave s črno redkvico v solati

Vso zelenjavo, ki smo jo prinesli iz vrta ali trgovine dobro operemo, odstranimo vse neuporabne dele rastline.

Vso očiščeno zelenjavo, razen črne redkvice, na drobno narežemo. V dovolj veliki posodi segrejemo olivno olje in nanj stresemo vso na drobno narezano zelenjavo.

In jo na zmernem ognju pražimo 15 do 20 minut oziroma toliko časa, da se vsa zelenjava zmehča, med praženjem je ne smemo pozabiti mešati in posoliti. Ko je vsa zelenjava zmehčana, posodo umaknemo s štedilnika in pustimo, da se počasi ohladi.

Sedaj pripravimo črno redkev, ki jo olupimo in jo na ročnem kuhinjskem strgalu nastrgamo.

Ohlajeno prepraženo zelenjavo naložimo v skodelico, ji dodamo naribano redkvico, olje in kis in vse skupaj premešamo, poizkusimo in po potrebi še posolimo in popopramo. Solata je pripravljena!

 

Čeprav jo imenujemo črna redkev, olupljena pokaže vso svojo belino. Lučka Glaser

Poglejte ideje, kako lahko pripravimo tudi črno redkev malo drugače:

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor