Ajdove palačinke z mandlji
Print Friendly, PDF & Email

Jedi iz ajdove moke imam zelo rada, zato večkrat spečem tudi ajdove palačinke. Ne dodajam jim pšenične moke, ampak malo mandljev za še boljši okus. Maso pustim stati približno 10 minutk, da se sestavine povežejo, lahko pa tudi dlje in je potem že pripravljena, da samo začnem peči palačinke.

Tokrat sem ajdove palačinke z mandlji pekla na posebnem pekaču, zato so tako ljubko majhne (v premeru merijo 11 cm), prav tako pa jih lahko spečemo v običajni ponvi – če želimo manjše palačinkice, uporabimo manjšo ponvico.

Ajdove palačinke z mandlji

Pripomočki za ajdove palačinke z mandlji:

  • pekač za peko palačink ali manjša ponev

Sestavine za ajdove palačinke z mandlji:

Za 12 palačink premera 11 cm:

  • 1 jajce
  • 2,2 dl rastlinskega napitka ali kravjega mleka (uporabila sem ovseni napitek)
  • ščep soli
  • 20 g mandljev
  • 70 g ajdove moke
  • par kapljic olja

Postopek za ajdove palačinke z mandlji:

Priprava teh palačink je zelo preprosta in podobna pripravi običajnih palačink. V skledo najprej ubijemo eno jajce in ga nekoliko razžvrkljamo. Dodamo mu ščep soli.

Ajdove palačinke z mandlji

Dolijemo 2,2 dl mleka oz. rastlinskega napitka in ponovno premešamo z metlico.

Ajdove palačinke z mandlji

K sestavinam za ajdove palačinke z mandlji vsujemo 20 g mletih mandljev. Če želimo bolj izrazit okus, jih prej suho popražimo tako, da jih damo v ponev brez olja ali druge maščobe in jih na zmerni temperaturi pražimo nekaj minut, da zadišijo. Pri tem mešamo in tako pazimo, da se nam ne zažgejo. Nekoliko ohlajene stresemo v skledo z jajcem. Več o suhem praženju oreščkov pa si lahko preberete tukaj.

Ajdove palačinke z mandlji

Dodamo le še ajdovo moko – te dodamo 70 g. Premešamo in maso za palačinke pustimo stati 10 minut ali dlje. Če jo bomo uporabili kasneje, jo postavimo v hladilnik in jo pokrijemo s krožnikom ali pokrovko.

Ajdove palačinke z mandlji

Ko je masa pripravljena za peko palačink, vklopimo pekač ali na štedilnik postavimo ponev, da se segreje. Pekač namastimo s par kapljicami olja. Pri tem si pomagamo s kuhinjskim čopičem.

Ajdove palačinke z mandlji

Na pekač nato s pomočjo manjše zajemalke vlivamo maso za palačinke in s kroženjem zajemalke po površini nastajajoče mini palačinke maso lepo razporedimo po celem krogu. Palačinke lahko pečemo tudi v manjši ponvi, ki jo prav tako namastimo in ko je dobro segreta, vanjo vlijemo ustrezno količino mase, tako da dobimo manjši krog.

Ajdove palačinke z mandlji

Ajdove palačinke z mandlji pečemo dobro minutko na vsaki strani oz. odvisno od pekača. Ko se na zgornji strani pojavijo luknjice in masa zakrkne, palačinkico previdno obrnemo s pomočjo kuhinjske lopatke. Nato palačinke zapečemo še na drugi strani.

Ajdove palačinke z mandlji

Palačinke zlagamo na krožnik ali pa jih kar sproti mažemo in ponudimo. Zelo zanimive so otrokom, recimo na kakšnem praznovanju. Pripravimo lahko sladke ali slane nadeve. Uživajte in dober tek!

Ajdove palačinke z mandlji

Nekaj idej za nadev:

In še nekaj receptov za druge slastne palačinke:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor