Veganske palačinke
Print Friendly, PDF & Email

Veganske palačinke sem si pripravljala v času, ko sem zaradi dojenčkove prilagojene prehrane in dojenja morala na svojo prehrano paziti tudi sama. Najprej sem mislila, da bo zelo težko pripraviti palačinke iz omejene izbire sestavin, če pa že, prav gotovo ne bodo okusne. V začetnih poskusih mi res ni uspelo pripraviti dobrih palačink, ki se ne bi trgale in ki bi bile okusne. Sčasoma mi je uspelo ugotoviti, katere in koliko sestavin potrebujem ter kako moram palačinke pripraviti, da so take, kot morajo biti. Zdaj mi ni treba več gledati na to, kaj pojem, a si jih še vseeno kdaj pripravim, ker so mi preprosto zelo všeč.

In kako torej pripravim okusne veganske palačinke, ki ne vsebujejo ne jajc ne mleka? Jajca sem nadomestila s chia ali lanenimi semeni, mleko pa z rastlinskim napitkom in vodo. 😉 Pomembno je, da semena prej namočimo. Lanena tudi zmeljemo, da bolje vpijejo tekočino in lažje nabreknejo ter ustvarijo snov, podobno jajcu. Čisto enostavno. 😉

Pripomočki za veganske palačinke:

 • posoda ali skleda za mešanje sestavin
 • metlica
 • skodelica
 • merilni kozarec
 • tehtnica
 • metlica za ročno mešanje
 • štedilnik
 • ponev
 • kuhinjska lopatka
 • kuhinjski čopič
 • zajemalka
 • krožnik

Sestavine za veganske palačinke:

Za 5 srednje velikih palačink:

 • 2 dl tekočine (od tega približno 1,7 dl ovsenega napitka in 0,3 dl vode)
 • 1 žlica chia semen ali mletih lanenin semen
 • 90 g moke (uporabila sem 45 g bele in 45 g polnozrnate pšenične moke)
 • ¼ žličke soli
 • olje za peko palačink (približno 5 žličk sončničnega olja)

Postopek za veganske palačinke:

Veganske palačinke začnemo pripravljati z namakanjem semen, ki jih bomo uporabili namesto jajc. Sama včasih izberem lanena, pogosteje pa chia semena, odvisno, katera imam pri roki. Žličko izbranih semen vsujemo v skodelico in dolijemo približno 0,3 dl vode. Ponavadi nalijem mlačno vodo, a temperatura ne igra bistvene vloge. To pustimo stati kakšnih 15 minut, nato pa premešamo, da so vsa semena v vodi (da niso recimo na steni skodelice). Potem semena namakamo še vsaj nekaj ur, najbolje pa kar čez noč. Tako se res dobro napijejo vode in ustvarijo jajčnemu beljaku podobno snov.

Ko so semena pripravljena, jih zlijemo v skledo, dolijemo približno 1,7 dl ovsenega napitka (lahko izberemo tudi riževega, pirinega, mandljevega …). Z metlico za ročno mešanje premešamo sestavine in jih posolimo s četrt žličke soli.

Sestavinam za veganske palačinke dodamo 90 g moke. Zdi se mi, da polnozrnata moka doda okus, zato ponavadi uporabim 45 g bele, 45 g polnozrnate pšenične ali včasih tudi pirine moke. Po želji lahko uporabimo manj ali celo nič polnozrnate moke.

Premešamo z metlico, da nastane homogena zmes, podobna običajni masi za palačinke. Če se nam zdi preredka, dodamo kakšno žličko moke, če je pregosta, pa žlico vode ali izbranega rastlinskega napitka. Super je, če zmes pustimo stati 10-15 minut in nato preverimo, kakšna je ter po potrebi kaj dodamo. Če se nam mudi, ne bo nič narobe, če začnemo palačinke peči takoj: ponev postavimo na štedilnik in ko postane vroča, vanjo nalijemo pol žličke olja, ga s kuhinjskim čopičem razporedimo po dnu ponve, nato pa v ponev z zajemalko vlijemo toliko mase, da med premikanjem ponve ta lepo steče po celotnem dnu in nastane palačinka.

Palačinko pečemo približno slabi 2 minuti na prvi strani in minuto na drugi. Peka traja malo dlje kot pri običajnih palačinkah, saj je pomembno, da ponev ni zelo vroča. V tem primeru se nam bo namreč palačinka samo zažgala in prijela na dno. Raje temperaturo nekoliko znižajmo in malo počasneje specimo palačinko.

Ko masa na zgornji strani ni več tekoča, pri robu palačinke previdno zdrsnemo pod njo s kuhinjsko lopatko in jo tako odlepimo od dna ponve. Počasi jo obrnemo in zapečemo še na drugi strani. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka mase in spečemo vseh palačink. Morda bo potrebne malo vaje, da se navadimo na malo drugačno teksturo mase za veganske palačinke in njene značilnosti pri peki, a kmalu bomo z lahkoto in suvereno spekli odlične veganske palačinke.

Po želji lahko v maso vmešamo žličko kakava v prahu ali ščepec cimeta, da bomo vedno pripravili malo drugačne palačinke. 😉

Zlagamo jih na krožnik. Iz navedenih sestavin dobimo približno 5 srednje velikih palačink.

Palačinke lahko namažemo s poljubnim namazom:

Sicer pa ljubitelji palačink poskusite še:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor