Sladka orehova omaka
Print Friendly, PDF & Email

Omaka, ki jo pripravimo iz orehov, sladke smetane in sladkorja, je ravno prav kremna in sladka. Odlično se poda na palačinke, vaflje, šmorn, lahko pa jo uporabimo tudi kot del sladic, recimo tistih v kozarčkih. Ponudimo jo lahko tudi kot pomako in vanjo pomakamo piškote ali drugo pecivo po izbiri. Priprava je zelo enostavna, zato bo sladka orehova omaka uspela vsakomur. Navdušimo goste s to slastno omako, da ne bo na palačinkah vedno le marmeladni ali čokoladni namaz.

Pripomočki za sladko orehovo omako:

  • manjša ponev
  • kozica
  • štedilnik
  • žlica
  • kuhalnica

Sestavine za sladko orehovo omako:

Za približno 3 dl omake:

  • 80 g mletih orehov
  • 2 dl sladke smetane
  • 10 g (2 žlici) kokosovega ali drugega sladkorja
  • ščepec soli

Postopek za sladko orehovo omako:

Za sladko orehovo omako najprej popražimo 80 g mletih orehov. Tako bo njihov okus izrazitejši, če se nam mudi, pa lahko ta korak tudi izpustimo. V ponev brez maščobe damo mlete orehe, jo postavimo na štedilnik in na srednje visoki temperaturi suho pražimo par minut, pri tem pa ves čas pazimo, da se nam orehi ne prismodijo. To je suho praženje in več o tem si lahko preberete tukaj. Ko zadišijo in le rahlo potemnijo, ponev odstranimo, še nekajkrat premešamo, saj je dno še vroče in nato pustimo na strani.

V kozico nalijemo 2 dl sladke smetane in jo pristavimo na ogenj.

Ko smetana skoraj zavre, jo prelijemo čez orehe. Mešamo z kuhalnico, da dobimo enotno zmes.

Dodamo še 2 žlici kokosovega ali drugega sladkorja in poskusimo ter po želji še malo posladkamo. Za piko na i dodamo ščepec soli. Res naj bo le ščepec, ki bo poudaril okuse, ne želimo pa, da bi bila sladka orehova omaka slana.

Orehova omaka je pripravljena. Uporabimo jo kot topel preliv za palačinke, vaflje, preprost biskvit ali drugo poljubno jed. Tudi hladna je okusna in če jo hranimo v hladilniku, zdrži nekaj dni. Takrat se zgosti in jo lahko jemo tudi kar z žličko. Po želji jo pogrejemo, dolijemo nekaj mleka in uporabimo kot slasten topel preliv ali pomako, v katero pomakamo poljubno pecivo ali piškote.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor