Suho praženje lešnikov
Print Friendly, PDF & Email

Lešniki in tudi drugi oreščki dobijo bolj intenzivna vonj in okus, če jih suho popražimo. Postopek je hiter in enostaven, z njim pa si olajšamo tudi odstranjevanje ovojev.

suho prazenje lesnikov (6)

Sestavine za suho praženje lešnikov:

  • celi lešniki

Pripomočki za suho praženje lešnikov:

  • ponev ali posoda
  • kuhalnica
  • kuhinjska krpa
  • skleda

Postopek za suho praženje lešnikov:

V suho, torej nepomaščeno ponev oz. posodo damo cele lešnike. Ponev pristavimo na štedilnik. Lešnike večkrat premešamo, da se ne zažgejo. Zaradi vročine bo ovoj na lešnikih začel pokati ali bo celo sam odpadel. Pražimo jih na zmerni temperaturi in res pazimo, da ne bodo postali črni, z mešanjem pa dosežemo tudi, da se enakomerno popražijo z vseh strani.

suho prazenje lesnikov (1)

Po približno 10 minutah suhega praženja in ko večina ovojev popoka, ponev z lešniki odstranimo s štedilnika.

suho prazenje lesnikov (2)

Na pult ali mizo razgrnemo kuhinjsko krpo in nanjo stresemo popražene lešnike.

suho prazenje lesnikov (3)

Lešnike zavijemo v krpo in jo z rokami gnetemo. Tako se bodo lešniki drgnili drug ob drugega, kar bo povzročilo, da bodo ovoji popadali z lešnikov.

suho prazenje lesnikov (4)

Vseeno se zgodi, da se kakšnega lešnika ovoj drži trdneje, zato tudi po drgnenju s krpo ostane na lešniku. Take lešnike lahko še malo suho popražimo v ponvi ali pa ovoj postrgamo z nožkom.

suho prazenje lesnikov (5)

Suho popraženi lešniki so izrazitega okusa in so odlična malica, lahko pa jih sesekljamo ali zmeljemo in uporabimo za razne sladice ali druge jedi.

Za karkoli že jih boste uporabili – dober tek!

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.2]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor