Kostanjeva omleta z dušenimi jabolki
Print Friendly, PDF & Email

Kostanjeva omleta z dušenimi jabolki je jed, ki je nastala za zajtrk, ko nam je od prejšnjega dne ostano nekaj kuhanega in že olupljenega kostanja. Razmišljala sem, kako ga lahko porabim v kakšni sladici in se spomnila, da sem že prejšnje leto pripravljala kostanjevo omleto, recepta pa nisem uspela objaviti. Tako je zdaj dočakala svoj čas. 🙂

Res je, da ima kostanj v omleti nežen okus, ki pa ga zaokrožijo dušena jabolka s cimetom, tako da ob uživanju te jedi že lahko kar vonjamo mrzle dni, ko sedimo na toplem in se sladkamo z darovi narave. Jed je primerna za zajtrk, večerjo, prav lahko pa je tudi sladica kar tako ali za goste. Pripravljena je skoraj povsem brez sestavin živalskega izvora, tako da je z eno majhno spremembo, opisano tudi v postopku, primerna tudi za vegane.

Kostanjeva omleta z dušenimi jabolki

Pripomočki za kostanjevo omleto z dušenimi jabolki:

 • palični mešalnik ali blender

Sestavine za kostanjevo omleto z dušenimi jabolki:

Za 3 osebe:

 • 70 g kuhanega in olupljenega kostanja
 • 1,5 dl ovsenega napitka
 • 45 g polnozrnate pšenične moke
 • ščep soli
 • 1/4 žličke pecilnega praška iz vinskega kamna (ali običajnega)
 • 1/4 žličke cimeta
 • 3 srednje velika jabolka (približno 500 g)
 • 15 g masla (lahko uporabimo veganski nadomestek)
 • 10 g kokosovega sladkorja (ali običajnega belega)
 • 1 žlica ruma
 • 1,5 žličke sončničnega olja
 • 1 dl kokosove smetane (lahko uporabimo običajno sladko smetano)

Postopek za kostanjevo omleto z dušenimi jabolki:

To jed pripravimo tako, da posebej spečemo kostanjevo omleto, v drugi posodi pa pripravimo nadev iz dušenih jabolk. V prvo posodo damo 70 g kuhanega in olupljenega kostanja in dodamo 1 dl ovsenega napitka. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom ali blenderjem.

Kostanjeva omleta z dušenimi jabolki

V nastalo mešanico za omleto vsujemo ščep soli in za noževo konico cimeta (nekaj ga prihranimo še za jabolčni nadev).

Kostanjeva omleta z dušenimi jabolki

Premešamo in dodamo 45 g moke in 1/4 žličke pecilnega praška. Z žlico mešamo, da dobimo gostejšo maso, ki ji dolijemo še 0,5 dl ovsenega napitka, da bo zmes ravno pravšnja.

Kostanjeva omleta z dušenimi jabolki

Na štedilnik pristavimo ponev in vanjo vlijemo pol žličke sončničnega olja. Razmažemo ga s kuhinjskim čopičem in ko je dobro segreto, v ponev vlijemo 1/3 mase za omleto. Pečemo jo nekaj minut na zmerno visoki temperaturi, nato pa jo s kuhinjsko lopatko obrnemo, da se zapeče še na drugi strani. Na isti način spečemo še preostali 2 omleti. Pečene zlagamo na krožnik, vmes pa pripravimo še jabolčni nadev.

Kostanjeva omleta z dušenimi jabolki

Za jabolčni nadev olupimo in na manjše koščke narežemo 3 jabolka. Damo jih v kozico, dolijemo 1 dl vode in vse skupaj pristavimo na štedilnik.

Kostanjeva omleta z dušenimi jabolki

Jabolka dušimo približno 5 minut na zmerni temperaturi oz. toliko, da se zmehčajo. Nato jim dodamo 15 g masla, 10 g kokosovega sladkorja, žlico ruma in preostanek cimeta.

Kostanjeva omleta z dušenimi jabolki

Premešamo in kuhamo še par minutk, da dobimo čudovit nadev iz dušenih jabolk.

Kostanjeva omleta z dušenimi jabolki

Pripravimo 3 krožnike in na vsakega položimo kostanjevo omleto. Polovico nadevamo z dušenimi jabolki, drugo polovico pa zapognemo čez. Omleti dodamo še žlico kokosove smetane, ki jo za okras posujemo z malo cimeta. Kokosovo smetano sama prej hranim v hladilniku, da se strdi, nato pa jo stepem ali samo zmešam z žlico in dodam omleti. Takoj postrežemo in uživamo v čudovitem okusu. Dober tek!

Kostanjeva omleta z dušenimi jabolki

Iz kostanja lahko pripravimo še nekaj dobrih sladic:

Če iščete ideje za omlete in palačinke, pa preverite te recepte:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor