Kostanjeva omleta z dušenimi jabolki
Kostanjeva omleta z dušenimi jabolki je jed, ki je nastala za zajtrk, ko nam je od prejšnjega dne ostano nekaj kuhanega in že olupljenega kostanja. Razmišljala sem, kako ga lahko porabim v kakšni sladici in se spomnila, da sem že prejšnje leto pripravljala kostanjevo omleto, recepta pa nisem uspela objaviti. Tako je zdaj dočakala svoj čas. 🙂
Res je, da ima kostanj v omleti nežen okus, ki pa ga zaokrožijo dušena jabolka s cimetom, tako da ob uživanju te jedi že lahko kar vonjamo mrzle dni, ko sedimo na toplem in se sladkamo z darovi narave. Jed je primerna za zajtrk, večerjo, prav lahko pa je tudi sladica kar tako ali za goste. Pripravljena je skoraj povsem brez sestavin živalskega izvora, tako da je z eno majhno spremembo, opisano tudi v postopku, primerna tudi za vegane.
Pripomočki za kostanjevo omleto z dušenimi jabolki:
- palični mešalnik ali blender
Sestavine za kostanjevo omleto z dušenimi jabolki:
Za 3 osebe:
- 70 g kuhanega in olupljenega kostanja
- 1,5 dl ovsenega napitka
- 45 g polnozrnate pšenične moke
- ščep soli
- 1/4 žličke pecilnega praška iz vinskega kamna (ali običajnega)
- 1/4 žličke cimeta
- 3 srednje velika jabolka (približno 500 g)
- 15 g masla (lahko uporabimo veganski nadomestek)
- 10 g kokosovega sladkorja (ali običajnega belega)
- 1 žlica ruma
- 1,5 žličke sončničnega olja
- 1 dl kokosove smetane (lahko uporabimo običajno sladko smetano)
Postopek za kostanjevo omleto z dušenimi jabolki:
To jed pripravimo tako, da posebej spečemo kostanjevo omleto, v drugi posodi pa pripravimo nadev iz dušenih jabolk. V prvo posodo damo 70 g kuhanega in olupljenega kostanja in dodamo 1 dl ovsenega napitka. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom ali blenderjem.
V nastalo mešanico za omleto vsujemo ščep soli in za noževo konico cimeta (nekaj ga prihranimo še za jabolčni nadev).
Premešamo in dodamo 45 g moke in 1/4 žličke pecilnega praška. Z žlico mešamo, da dobimo gostejšo maso, ki ji dolijemo še 0,5 dl ovsenega napitka, da bo zmes ravno pravšnja.
Na štedilnik pristavimo ponev in vanjo vlijemo pol žličke sončničnega olja. Razmažemo ga s kuhinjskim čopičem in ko je dobro segreto, v ponev vlijemo 1/3 mase za omleto. Pečemo jo nekaj minut na zmerno visoki temperaturi, nato pa jo s kuhinjsko lopatko obrnemo, da se zapeče še na drugi strani. Na isti način spečemo še preostali 2 omleti. Pečene zlagamo na krožnik, vmes pa pripravimo še jabolčni nadev.
Za jabolčni nadev olupimo in na manjše koščke narežemo 3 jabolka. Damo jih v kozico, dolijemo 1 dl vode in vse skupaj pristavimo na štedilnik.
Jabolka dušimo približno 5 minut na zmerni temperaturi oz. toliko, da se zmehčajo. Nato jim dodamo 15 g masla, 10 g kokosovega sladkorja, žlico ruma in preostanek cimeta.
Premešamo in kuhamo še par minutk, da dobimo čudovit nadev iz dušenih jabolk.
Pripravimo 3 krožnike in na vsakega položimo kostanjevo omleto. Polovico nadevamo z dušenimi jabolki, drugo polovico pa zapognemo čez. Omleti dodamo še žlico kokosove smetane, ki jo za okras posujemo z malo cimeta. Kokosovo smetano sama prej hranim v hladilniku, da se strdi, nato pa jo stepem ali samo zmešam z žlico in dodam omleti. Takoj postrežemo in uživamo v čudovitem okusu. Dober tek!
Iz kostanja lahko pripravimo še nekaj dobrih sladic:
Če iščete ideje za omlete in palačinke, pa preverite te recepte:
- Jabolčne palačinke.
- Roza palačinke.
- Obrnjene palačinke s pečenimi bananami in Nutelo.
- Veganske palačinke.
- Parmezanova omleta z zelišči.
- Jajčna omleta z avokadom in tuno.