Pečena figova marmelada s kakavom
Print Friendly, PDF & Email

Do fig nisem gojila neke posebne ljubezni in vedno sem imela le nekaj suhih na rezervi, če bi kdo imel prebavne težave. Potem pa sem dobila več kilogramov svežih fig in nekaj sem morala narediti z njimi. Jedli kar tako jih nismo, ker nam niso všeč, marmelada, ki je bila moja prva misel, mi najprej tudi ni bila preveč všeč, a slutila sem, da imam v rokah sadje z veliko potenciala, ki lahko ustreže tudi mojih zbirčnim brbončicam. 🙂 Malo sem razmislila, kako bi jih lahko spremenila v odličen namaz in se lotila eksperimentiranja. Že med peko se mi je zdelo, da ne morem zgrešiti, saj je dišalo čudovito in slastno. Večina figovih marmelad je pripravljena s kuhanjem, ta pa je posebna zato, ker sem fige najprej spekla, jih nato premešala s paličnim mešalnikom in tako dobila ravno pravo gostoto in teksturo, na koncu pa sem marmeladi dodala še pravi kakav v prahu in nekaj drugih dodatkov, ki so to marmelado uvrstili na seznam mojih najljubših sladkih namazov (pa nisem prav velika ljubiteljica marmelad :)). V marmelado sem dodala zelo malo sladkorja, a je kljub temu zelo sladka. Namažemo jo lahko na kruh, opečenec, v palačinke, na vaflje, uporabimo kot dodatek za sladoled ali pecivo, sladice iz kozarčka ali pa si jo kdaj privoščimo kar z žlico. 🙂

Pripomočki za pečeno figovo marmelado s kakavom:

  • tehtnica
  • čim večji pekač
  • še en velik pekač, na katerega bomo zložili kozarčke
  • velika posoda za kuhanje
  • palični mešalnik
  • žlica
  • ožemalnik
  • štedilnik
  • pečica
  • kuhinjske rokavice
  • 14 kozarčkov po 314 ml s pokrovčki
  • nalepke

Sestavine za pečeno figovo marmelado s kakavom:

Za približno 4,3 l marmelade:

  • 5 kg svežih fig
  • 120 g rjavega sladkorja
  • 0,5 dl ruma
  • sok 1 limone
  • 30 g kakava v prahu
  • ščep soli
  • 1 žlica cimeta

Postopek za pečeno figovo marmelado s kakavom:

Za razliko od večine marmelad iz fig, ki jih pripravimo s kuhanjem sadja, pri pripravi te marmelade fige spečemo v pečici. Fige najprej pregledamo in odstranimo morebitne nagnite ali drugače poškodovane sadeže, jih operemo (dala sem jih kar v posodo in vanjo nalila vodo, nato pa sem jih pobrala iz vode v drugo posodo in to nekajkrat ponovila) in razporedimo po čim večjem pekaču. Fige se bodo med peko zmehčale, zato jih bomo z lahkoto spasirali, ne da bi jih prej narezali z nožem. Po figah potresemo 120 g rjavega sladkorja in polijemo 0,5 dl ruma. Pekač postavimo v klasično pečico, ogreto na 165 °C in pečemo uro in pol.

Vmes pekač enkrat previdno vzamemo iz pečice in fige malo premešamo z žlico. Med peko bo nastal čudovit, opojno dišeč in sladek sok, fige pa se bodo zmehčale.

Po uri in pol pečenja pekač vzamemo iz pečice, v pečico pa za 30 minut postavimo drug pekač s čistimi in do suhega obrisanimi kozarci in pokrovčki. Temperaturo znižamo na 110 °C. Fige s pomočjo večje žlice ali zajemalke predevamo v veliko posodo. S paličnim mešalnikom fige premešamo, da dobimo gosto, enotno homogeno zmes.

V nastajajočo pečeno figovo marmelado zdaj vmešamo dodatke, ki ji bodo dali odličen okus: 30 g kakava (ki ga po potrebi – če je grudast – presejemo), sok ene limone, ščep soli in 1 žlico cimeta v prahu.

Zmes dobro premešamo. Posodo postavimo na štedilnik na zmerno temperaturo. Figova marmelada mora biti vroča, ko jo dajemo v kozarce, a ne more vreti, saj se nam bo prijela na dno posode pa še vse bomo imeli pošpricano, zato naj bo temperatura srednja in vmes marmelado večkrat premešamo. Kozarčke posamezno jemljemo iz pečice in jih s pomočjo žlice napolnimo z marmelado. Takoj privijemo pokrovčke. Kozarčke z marmelado zlagamo nazaj v pečico. Ko napolnimo vse kozarce in jih damo nazaj na pekač v pečici, marmelado pečemo še pol ure, nato pa pečico ugasnemo in marmelado pustimo v njej, dokler se ne ohladi (jaz sem jih pustila skoraj 24 ur). Nato kozarce opremimo z nalepkami in uživamo v slastnem okusu pečene figove marmelade s kakavom vse leto. Dober tek!

Figovo marmelado namažite na:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor