Eton mess s čokoladnimi piškoti
Print Friendly, PDF & Email

Eton mess je tradicionalna angleška sladica, ki se pripravlja iz stepene sladke smetane, jagod in meringue. Bistvo je v tem, da jagodne omake in sladke smetane ne zmešamo povsem, ampak samo toliko, da so vidni beli in rdeči predeli. Za pripravo je res super enostavna in hitra. Mi nismo ravno ljubitelji meringue, zato sem se odločila dodati čokoladne piškote. Ugotovila sem, da je sladica še boljša, če jo pustimo kakšno urico stati v hladilniku. Če namesto običajne sladke smetane uporabimo veganski nadomestek, sladico povsem preprosto spremenimo v primerno za vse, ki ne uživajo sestavin živalskega izvora.

Eton mess s čokoladnimi piškoti

Pripomočki za eton mess s čokoladnimi piškoti:

  • 3 kozarčki ali skledice, ki držijo po 3 dl

Sestavine za eton mess s čokoladnimi piškoti:

Za 3 osebe:

  • 2,5 dl sladke smetane (lahko uporabimo tudi veganski nadomestek za vegansko različico recepta)
  • 45 g sladkorja
  • 240 g jagod
  • 2 čokoladna piškota (ali več ;))

Postopek za eton mess s čokoladnimi piškoti:

To super enostavno sladico pripravimo v treh korakih: pripravimo jagodno omako, stepemo smetano in vse skupaj združimo v kozarcu ter dodamo piškot in koščke svežih jagod. Najprej 200 g jagod (3 jagode prihranimo za kasneje, za dekoracijo) operemo in jim odrežemo peclje. Narežemo jih na koščke in jih damo v kozico. Dolijemo 2-3 žlice vode in jih posujemo s 30 g sladkorja. Posodo z jagodami pristavimo na štedilnik in jih na zmernem ognju kuhamo 10 minut.
Nato jagode zmešamo s paličnim mešalnikom, a le toliko, da tekočina postane nekoliko gostejša, ne pa povsem – naj ostane kakšen večji košček jagod. Po želji lahko ta zadnji korak tudi izpustimo in pustimo večje koščke jagod.
Na koncu pustimo jagodno kremo, da se ohladi.

Eton mess s čokoladnimi piškoti

Vmes stepemo sladko smetano. Vlijemo jo v posodo za stepanje in jo s pomočjo električnega mešalnika stepemo, a pazimo, da ne preveč. Med mešanjem v smetano vsujemo še 15 g sladkorja.

Eton mess s čokoladnimi piškoti

Pripravimo skledici ali kozarčka in v vsakega damo žlico smetane.

Eton mess s čokoladnimi piškoti

Čez nadevamo žlico ali dve jagodne omake, nato pa spet žlico smetane. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo obeh sestavin. Vmes jih lahko tudi malo premešamo, a to naj bo res samo krog ali dva z žlico, saj želimo, da se vidijo posamezne plasti, ki ustvarijo naključen in nepravilen vzorec.

Eton mess s čokoladnimi piškoti

Na koncu na vrh dodamo čokoladni piškot in koščke preostalih jagod. Eton mess je pripravljen. Lahko ga postrežemo takoj ali pa ga do postrežbe hranimo v hladilniku. Zdrži lahko tudi do naslednjega dne. Dober tek in prijetno sladkanje!

Eton mess s čokoladnimi piškoti

Včasih nam pridejo prav ideje za hitre in enostavne sladice v kozarčku. Tukaj je par receptov:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor