Medeni namaz z orehi
Print Friendly, PDF & Email

Obožujem kombinacijo orehov in medu ali celo sladkorja, recimo v sladicah. Zato sem razmišljala, kakšen namaz bi si lahko pripravila, da bi dosegla podoben okus, torej sladkanih orehov. Želela sem tudi, da se namaz lepo namaže, da ne steče in da vseeno ni sladkan z običajnim belim sladkorjem. Zmešala sem tri sestavine iz domače shrambe in nastal je čudovit, kremast in tako okusen namaz – medeni namaz z orehi. Njami! Ker je moj najljubši kruh ajdov z orehi, sem ga namazala nanj, vendar zelo dobro pride do izraza na belem ali kateremkoli drugem kruhu, zraven pa se prileže še domača bela kava.

Pripomočki za medeni namaz z orehi:

  • kozica
  • manjša posoda za kuhanje ali ponev
  • tehtnica
  • kuhalnica
  • skledica za serviranje namaza

Sestavine za medeni namaz z orehi:

Za 1 dl namaza:

  • 40 g masla
  • 45 g medu (uporabila sem akacijev med, lahko pa uporabimo med po želji)
  • 25 g mletih orehov

Postopek za medeni namaz z orehi:

Ta namaz je pripravljen v par minutah, potrebujemo pa le tri sestavine, ki jih imamo najbrž že doma. Najprej v kozico odmerimo 40 g masla in ga segrejemo, lahko pa maslo tudi pustimo na sobni temperaturi in počakamo, da postane mehko.

Medtem odtehtamo 25 g mletih orehov in jih damo v manjšo posodo za kuhanje ali ponev. Postavimo jo na štedilnik na srednje močan ogenj, da jih suho popražimo. Vmes jih ves čas mešamo s kuhalnico in pazimo, da se nam ne prismodijo. Tako jih suho popražimo, da lepo zadišijo in začnejo dobivati rjavkasto barvo, kar traja par minutk, nato pa jih odstranimo z ognja in še vedno malo mešamo, saj je posoda še vroča in bi se nam lahko prismodili.

K zmehčanemu ali stopljenemu maslu dodamo 45 g medu.

Na koncu moramo mešanici za medeni namaz dodati le še ohlajene mlete orehe. Vsujemo jih k maslu in medu in vse skupaj dobro premešamo.

Medeni namaz preložimo v servirno skledico in jo postavimo na hladno, da se namaz nekoliko strdi. Nato ga namažemo na kos najljubšega kruha.

Dober tek!

Če imate radi namaze, je tukaj še nekaj receptov:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor