Ribez na pudingu s smetano
Print Friendly, PDF & Email

Ribez na pudingu s smetano je izvrstna izbira za enostavno, poletno, hitro pripravljeno sladico, ki jo popestrimo z ribezom (lahko tudi drugim jagodičjem, ki ga imamo na razpolago). Ribez se zelo lepo ujame s pudingom zaradi sladko kislega okusa, hkrati pa puding dobi obogaten okus po svežem.

Pripomočki za pripravo ribeza na pudingu

  • merica za tekočino
  • skleda
  • stepalo
  • žlica
  • kuhalnice
  • kozica
  • štedilnik
  • palični mešalnik
  • posoda za smetano

Sestavine za pripravo  ribeza na pudingu

Za 6 oseb oz. porcij:

  • 1 l mleka
  • 1 puding prašek z okusom vanilje
  • 1 puding prašek z okusom malina
  • 5 žlic sladkorja
  • 200 g ribeza (bodisi rdečega, bodisi črnega, lahko pa kar oba)
  • 200 ml sladke smetane za stepanje

Postopek za pripravo ribeza na pudingu

Opomba
Jaz sem naredila ribez na pudingu s smetano iz dveh različnih pudingov, lahko uporabite tudi samo ene vrste puding in zakuhate željen okus pudinga v liter vrelega mleka, ostali postopek pa je enak.

Od 500 ml hladnega mleka (500 ml na vsak okus pudinga) odvzamemo 6 jedilnih žlic mleka za pripravo praška za puding. Kozico splaknemo s hladno vodo, da se mleko in puding ne bosta prijemala dna posode. Kuhanje pudinga na štedilniku s plinom je hitro in enostavno, ker se ne prijema dna posode. V posodo odmerimo mleko in ga pristavimo na štedilnik, da zavre.

Med tem časom, ko se mleko segreva v skledo stresemo  prašek pudinga z okusom vanilije in 2 žlici sladkorja. Dobro premešamo in dodamo 6 žlic mleka mleka in dobro premešamo s stepalom, da postane masa brez grudic.

Ko mleko zavre, vanj zlijemo pripravljeni prašek za puding. Puding med kuhanjem neprestano mešajte, da se zgosti. Upoštevajmo čas kuhanja po navodilih proizvajalca pudinga.

Kozarčke za puding sem splaknila s hladno vodo in jih postavila na miz, da so pripravljeni. Ker sem želela, da bi bili plasti pudinga v neravni liniji, sem kozarce postavila na ročaje kuhalnice, ki sem jo nastavila na mizo. Tako bo, ko bom v kozarčke natočila prvi puding, plast tega pudinga nalita postrani in, ko se bo malo ohladil, bo tako ostal, tudi, ko bom kozarček postavila nazaj na ravno podlago za vlivanje drugega okusa pudinga.  Seveda pa to ni nujno in lahko enostavno nalijete puding v kozarčke.

V tako pripravljene kozarčke nalijemo kuhan vaniljev puding in pustimo, da se nekoliko ohladi.

Medtem, ko se puding ohlaja, po enakem postopku, zmešamo drugi okus pudinga; (vrečka pudinga, 2 žlici sladkorja, 6 žlic mleka) vse dobro zmešamo s stepalom in zakuhamo v vrelo mleko.

Kozarčke, v katerih je že vaniljev puding, postavimo nazaj na ravno podlago in vanje vlijemo puding z okusom maline. Na fotografiji spodaj lahko vidite kakšen izgled dobimo, če kozarčke pred vlivanjem prvega pudinga nagnemo. Puding pred postrežbo ohladimo na sobni temperaturi, nato pa ga za vsaj 2 uri postavitmo v hladilnik, da je sladica dobro ohlajena. Nato preberete in operete ribez, da je čist in suh in ga naložite na ohlajen puding.

Sladko smetano skupaj z žlico sladkorja stepemo in z njo okrasimo sladico.

Posladkajte se in ohladite, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor