Kakijeva sladica
Print Friendly, PDF & Email

Kakijeva sladica je okusen posladek, ki ga pripravimo iz svežega kakija, ki pa mu dodamo jabolka, ki ublažijo sladkoben okus kakija in tako dobimo čudovito osvežujočo sladico, ki je primerna za stare in mlade.

Kaki, ki ga imenujejo tudi zlato jabolko, vsebuje sladkor fruktozo, vitamina C in A , od mineralov pa največ kalija, vsebina maščob pa je v kakiju minimalna. Jabolko vsebuje vitamine C, B6 in K, minerale kot so železo, mangan in kalij, ki se skrivajo največ pod olupki in so količinsko odvisni tudi od sorte jabolka.

Pripomočki za pripravo kakijeve sladice

  • električni blender
  • palični mešalnik z nastavkom za stepanje ali el. mikser

Sestavine za pripravo kakijeve sladice

Za štiri osebe:

  • 400 g kakija
  • 250 g jabolk
  • 100 ml vode
  • 200 g sladke smetane
  • 10 g Kremfiksa
  • 15 g sladkorja
  • marmelada po želji

Priprava kakijeve sladice

Kaki in jabolka dobro operemo in jih razrežemo na manjše kose. Jabolk ni potrebno olupiti, če so domača in ne škropljena, ampak jim odstranimo samo pecelj in pečke, pri kakiju pa moramo paziti na pečko ki jo nekateri kakiji vsebujejo.

Narezane kakije in jabolka damo v blender, dolijemo vodo in sesekljamo.

Dobro sesekljamo, da dobimo gladko, gosto, tekočo maso.

Smetano za stepanje damo v posodico, dodamo kremfiks, ki smo ga zmešali s sladkorjem (glejte tudi navodila proizvajalca kremfiksa) in stepamo toliko časa, da smetana postane kompaktna.

V kozarec ali skodelico najprej naložimo maso iz jabolk in kakija, nato dodamo še marmelado po izbiri (ni nujno) in stepeno smetano.

Takšna sladica bo razveselila vse, tudi najmlajše, še posebno pa tiste, ki se želijo posladkati na zdrav način. Lučka Glaser

Kaki je sadež, po katerem bi morali večkrat poseči:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor