Božanski borovničev sorbet
Gozdne borovnice imajo božanski okus, mešanica prijetno kislega in sladkega okusa s čudovito aromo. Gozdne borovnice so slasten posladek, ki nam ga podari narava. Jaz jih najraje pripravljam brez kuhanja. Sveže pojemo ali pa zamrznemo in naredim borovničev sorbet s katerim se osvežimo in ohladimo v poletnih dneh. Borovnice zelo pozitivno vplivajo na naše telo. Pozitivni učinki borovnic so zdravstveno dokazani. Zato si privoščimo borovnice, a previdno pri nabiranju; pravilnik o varstvu gozdov nam v 43. členu določa, da na osebo lahko naberete do 2 kilograma borovnic na dan.
Božanski borovničev sorbet – pripomočki:
- zamrzovalnik
- tehtnica
- merica za tekočino
- mešalnik
- stepalo za stepanje smetane
- posoda za smetano
- žlica
- kozarci za serviranje
Božanski borovničev sorbet – sestavine:
Za 2 osebi
- 200 g zamrznjenih borovnic
- 300 ml mleka 1,5 m.m.
- 10 g trstnega sladkorja
- 100 ml smetane za stepanje
Božanski borovničev sorbet – priprava:
Borovnice odtehtamo in zamrznemo v zamrzovalniku. Mleko imamo shranjeno v hladilniku, da je hladno. Najprej naredimo stepeno smetano. Ko so borovnice dobro zamrznjene in mleko ohlajeno vse naložimo v mešalnik in dodamo sladkor (nekaj borovnic shranimo za kasneje – z njimi bomo okrasili sorbet).
Mešamo, da se vse dobro zdrobi in premeša. Ko postane zmes gladka kakor sladoled in so borovnice na drobno zdrobljene je borovničev sorbet pripravljen.
Tedaj naložimo borovničev sorbet v servirne posodice ali kozarčke in na vrh damo stepeno smetano in okrasimo z nekaj borovnicami, ki smo jih izmaknili od začetne količine.
Ko je borovničev sorbet pripravljen, ga hitro postrežemo, da ostane hladen in se lahko z njim hladimo in uživamo.
Dober tek vam želi Lučka.