Smetanov puding z na sopari kuhano breskvijo
Smetanov puding z na sopari kuhano breskvijo je poslastica za staro in mlado, ki prija v vseh letnih časih, saj je puding na trgovskih policah stalno prisoten, tehnologija z zamrzovanjem in transport pa sta poskrbela, da so dostopne tudi breskve, saj v različnih krajih sveta tudi časovno zorijo v različnih mesecih.
Breskve so zelo bogate z vitamini, saj vsebujejo veliko vitamina C, A, B, kot tudi kalija, fosforja, kalija, natrija in folno kislino.
Pripomočki za pripravo smetanovega pudinga z breskvijo:
- lonec za kuhanje na sopari ali kovinsko cedilo
Sestavine za pripravo smetanovega pudinga z breskvijo
Za pet oseb:
- 4 breskve
- 2 vrečki 40 g pudinga z okusom sladke smetane ali pudinga po okusu
- 1 l mleka
- 4 žlice belega sladkorja
- 5 žličk ribezove marmelade ali marmelade po okusu
Priprava smetanovega pudinga z breskvijo
Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za hitro pripravo okusnega in zanimivega pudinga, za katerega ne bomo potrebovali veliko časa, kar je še posebno priročno takrat, ko nas presenetijo obiski in smo v zadregi kaj naj ponudimo zraven kave ali čaja.
Breskve operemo in izberemo ne preveč zrele, ki jih neolupljene, narezane na polovico naložimo v zgornji mrežasti del lonca, še pred tem pa v spodnji del lonca do polovice natočimo vodo in, ko voda zavre, nanj postavimo zgornji del lonca z breskvami in lonec pokrijemo, da se breskve kuhajo nad soparo. Če lonca nimamo, si lahko pomagamo s primerno velikim kovinskim cedilom, ki ga uporabimo kot zgornji del lonca. Čas kuhanja je 10 do 15 minut in je odvisen tudi od vrste in zrelosti breskev,če pa so breskve kuhane, lahko preverimo z zobotrebcem.
Pripravimo puding; lonček nalijemo 100 ml mleka, dodamo puding v prahu, sladkor in dobro premešamo, da dobimo tekočo maso brez grudic.
Katero med stalnim mešanjem vlivamo v preostalo mleko, ki smo ga v loncu predtem zavreli. Puding kuhamo na zmernem ognju, med stalnim mešanjem dve do tri minute, oziroma po navodilu proizvajalca, ki je navedeno na embalaži pudinga.
Še vroč puding natočimo v primerne kozarce ali krožnike, pri tem pač uporabimo svojo domišljijo, kreativnost.
Breskve, ki smo jih skuhali nad paro lahko olupimo, cele razpolovimo, odstranimo koščico in jih položimo na puding, v prostor kjer se je nahajala pečka pa naložimo svojo najljubšo marmelado.
Sladica je lahko kuhana, pečena ali surova, če uživamo v njej, smo dosegli svoj namen. Lučka Glaser
Še nekaj idej za pripravo pudinga:
- ribez na pudingu s smetano,
- puding iz mikrovalovne pečice,
- pečen puding,
- biskvitno pecivo s sadnim pudingom.