Krompirjeva kremna juha
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjeva kremna juha je okusna, z značilnim okusom in vonjem po krompirju. Najbolj so je veseli starejši, pa tudi otroci jo imajo radi. Priprava je zelo enostavna in hitra, pa tudi uporaba kuhinjske posode je minimalna, zato takrat, kadar ste v zadregi, kaj bi skuhali in ste na tesnem s časom, se odločite za to odlično krompirjevo kremno juho.

Zgodovinsko je poznano, da je krompir v Evropo prinesel Krištof Kolumb, v Slovenijo pa je prišel v času vladanja Marije Terezije, ki je želela, da se izboljša prehrana prebivalstva. V današnjem času poznamo več vrst krompirja, ki se razlikujejo po barvi: beli, rumeni, rdeči,  njihova prehrambna vrednost pa se bistveno ne razlikuje.

Krompirjeva kremna juha

Pripomočki za pripravo krompirjeve kremne juhe

 • palični mešalnik

Sestavine za pripravo krompirjeve kremne juhe

Za šest oseb:

 • 1000 g krompirja
 • 150 g čebule
 • 30 g  česna
 • 1 žlica posušene jušne zelenjava ali sveže
 • 2 žlici bele moke tip 500
 • 30 ml sončničnega olja
 • 1500 ml vode
 • sol po okusu

Priprava krompirjeve kremne juhe

Krompir olupimo, ga operemo in narežemo na kocke velike 15 do 20 milimetrov, olupljen in narezan krompir moramo takoj začeti uporabljati, da ne potemni, če ga ne uporabimo takoj, ga moramo zaliti s hladno vodo.

Čebulo in česen olupimo in ju na drobno narežemo, v lonec natočimo olje in na njem prepražimo čebulo in česen, da začneta rumeneti.

Nato dodamo na kocke narezan krompir in ga med mešanjem pražimo 10 d0 12 minut. Ko se krompir delno zmehča, ga zalijemo z vodo in kuhamo še 5 do 8 minut, da je krompir kuhan, nato odlijemo polovico vode, ki jo shranimo.

S paličnim mešalnikom sesekljamo krompir in dobimo gladko kremno juho, ki ji dodamo še sol in posušeno jušno zelenjavo, ki jo lahko zamenjamo tudi s svežo.

V ponvi na suho prepražimo moko, da lepo porjavi in jo med mešanjem dodamo krompirjevi kremni juhi, ki jo kuhamo še dve do tri minute. Gostoto juhe uravnavamo s tekočino, ki smo jo odlili pred uporabo paličnega mešalnika.

Krompirjevo kremno juho lahko ponudimo kot del obroka, ali pa kot samostojni obrok, zraven katerega lahko ponudimo zlate kroglice, fretate ali pa dober domači kruh.

Že star pregovor pravi, če imaš srečo, da imaš krompir, zato ga redno vključite v prehrano. Lučka Glaser

Zraven krompirjeve kremne juhe je zelo dobrodošel tudi domači kruh:

 1. Bel kruh z drožmi.
 2. Rahle bučne kajzerice.
 3. Rahle bige brez gnetenja.
 4. Pirin kruh s cvetom žafranike.
 5. Pirin kruh s kislim testom.
 6. Koruzni kruh.
 7. Ržen kruh z drožmi.
 8. Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
 9. Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
 10. Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
 11. Mlečen bel kruh iz kruhomata.
 12. Konopljin kruh iz kruhomata.
 13. Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
 14. Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
 15. Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor