Šunka v kvašenem testu
Print Friendly, PDF & Email

Šunko v testu zaradi bolj bogatega recepta oziroma sestavin pripravljamo za velikonočne ali druge, večje osebne praznike. Tako pečena šunka je zelo okusna, zaradi postopka priprave, ostane šunka, obdana v boljše kvašeno testo, sočna. Kvašeno testo pa se naužije okusa po šunki, kar samo še izboljša okuse. Poleg tako ponudimo le še kuhana jajca in hren v omaki in jed je pripravljena.

Šunka pečena v kvašenem testu

Šunka v kvašenem testu – pripomočki

  • litoželezen lonec s pokrovko velikosti 35 x 40 cm ali jenska posoda s pokrovko ali druga posoda, primerna za peko

Šunka v kvašenem testu – sestavine

Za 2 kg šunke v testu:

  • 1 kg šunke
  • 750 g pšenične bele moke (gladke)
  • 12 g sladkorja
  • 12 g morske soli
  • 7 g suhega kvasa
  • 300 ml mleka
  • 300 ml vode ali vode od kuhanja šunke
  • 50 ml olja po želji
  • 1 jajce

Šunka v kvašenem testu – postopek priprave

Šunka se največkrat izdeluje iz svinjske vratovine, plečeta, zelo redko pa iz stegna, ker je iz stegna zelo pusta, jaz sem uporabila šunko iz vratovine, ker je najmehkejša in sočna.

Šunko najprej skuhamo, damo jo v mrzlo vodo in kuhamo; 1 kg šunke  kuhamo 1 uro, če boste uporabili težjo šunko jo kuhajte toliko časa dlje, kolikor pokaže tehtnica, npr. za 2 kg 2 uri.

Kuhano šunko pustimo v vodi, da se ohladi. Sestavine za kvašeno testo segrejemo na kuhinjsko temperaturo, da se bodo sestavine ogrele in bo testo lepše vzhajalo. Za izdelavo testa lahko nadomestimo navadno vodo s tekočino od kuhanja šunke, vendar jo moramo ohladiti na sobno temperaturo.

Šunka pečena v kvašenem testu

Moko presejemo in ji dodamo sladkor, sol in kvas ter dobro premešamo, nato dodamo mleko, vodo od kuhanja šunke in olje. Jajce pustimo za kasneje. Šunka pečena v kvašenem testuVse sestavine dobro premešamo, da ni več grudic, pokrijemo in pustimo vzhajati, da dvojno naraste to traja približno 1 uro.

Šunka pečena v kvašenem testuSedaj testo razdelimo na en večji del, v katerega bomo zavili šunko in manjšega, za okrasitev.  Zgnetemo hlebčka in ju pustimo vzhajati okoli 30 minut.

Šunka pečena v kvašenem testu

Jajček v skledici dobro razžvrkljamo, večji hlebček zvaljamo na debelino 1,5 – 2 cm in ga premažemo z jajcem, nato nanj na sredino položimo ohlajeno šunko.

Šunka pečena v kvašenem testu

Šunko zavijemo kakor paket in preložimo na peki papir. Iz manjšega testa oblikujemo okraske – kitke in kite, ptičke, srčke, rožice, … po želji. Šunko s peki papirjem vred preložimo v posodo, ki jo uporabljamo za pečenje in jo pokrijemo s pokrovko za lepšo peko.

Šunka pečena v kvašenem testu

Posodo s šunko v testu namestimo z vodili na sredino pečice in jo postavimo v hladno klasično pečico, ki jo vključimo na 250 °C, tako pečemo 40 minut, potem temperaturo znižamo na 220 °C, odkrijemo posodo in šunko v testu pečemo še okoli 25 – 30 minut, da se skorjica testa lepo zapeče. Pečeno previdno, da se ne opečemo, vzamemo iz posode in postavimo na podstavek, da se ohladi.

Šunka pečena v kvašenem testu

Ohlajeno šunko v kvašenem testu, prerežemo na pol, nato jo narežete na rezine, zraven pa lahko ponudite hren v omaki ali pa zelenjavo po želji.

Šunka pečena v kvašenem testu

Šunka v kvašenem testu je prava poslastica, privoščimo si jo večkrat. Lučka Glaser

Ideje kaj ponuditi poleg:

Če vam je ostalo kaj vode od kuhanja šunke, pa lahko iz nje skuhate ričet.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor