Hren z jabolki v kisu
Print Friendly, PDF & Email

Okusen, pikanten dodatek raznim, že pripravljenim jedem, lahko se ga ponudi in dodaja raznim solatam, na pečene bučke, melancane, paradižnike, fižol … tudi dodatek na pico, ob suhemu mesu, ob mesu pečenemu z žara, ob kuhani govedini iz juhe …

Hren ima zdravilne korenine, uporabne v mesecih, ki imajo v svojem imenu črko R, to je od septembra pa do aprila. Shranimo pa ga lahko tudi za druge mesece v letu, v odličnem receptu, ki sem vam ga pripravila.

Če odrežemo zeleni del hrena tako, da je še 1 – 1,5 centimetra korenine zraven in ta del posadimo na vrt ali rob travnika bomo po enem letu lahko nabirali že svoj hren, kakor ga jaz.

Hren z jabolki v kisu

Hren z jabolki v kisu – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Hren z jabolki v kisu – sestavine

Za 15 kozarčkov po 160 ml

  • 700 g očiščenega hrena
  • 300 g očiščenih jabolk
  • 1000 ml jabolčnega kisa ali kisa po želji
  • 200 ml ekstra deviškega oljčnega olja ali olja po želji
  • 20 g morske soli

Hren z jabolki v kisu – postopek

Korenine hrena in jabolka najprej dobro operemo.Hren z jabolki v kisuOdrežemo zeleni del hrena in ostrgamo vrhnjo plast korenine, grde dele odrežemo in zavržemo. Ko smo vse korenine očistili, jih strojno ali pa ročno nastrgamo na najmanjšo velikost luknjic strgalnika. V posodo najprej nalijemo ves kis, da bomo nastrgan hren takoj dali v kis, tako bo ostal lep bel, nato dodamo še 150 ml olja in sol, vse sestavine dobro premešamo.

Opomba
Če nastrgan hren dalj časa stoji na zraku oksidira in počrni. 
Oprana jabolka, če so kupljena jih olupimo, če pa so domača in ne škropljena, jih lahko uporabimo z olupkom vred, jabolka prerežemo na štiri krhlje in jim odstranimo pečke in muho, nato jih ročno ali pa strojno naribamo na enako velikost kot smo naribali hren in naribane dobro umešamo med hren.Hren z jabolki v kisu lahko takoj naložimo v kozarčke, na vrhu shranek poravnamo, nato pa dodamo žličko olja, da prekrije hren in dobro zapremo z nepoškodovanimi pokrovčki, pri tem moramo biti pazljivi, da je zunanji del roba kozačka čist in, da pokrovček dobro tesni.

Velikost kozarčkov prilagodite potrebam vaše družine, po odprtju kozarček s hrenom hranimo v hladilniku. Tako pripravljen hren hranimo v kleti je uporaben najmanj eno leto.

Iz njega lahko naredimo tudi: hrenovo omako.

Hren z jabolki v kisu

Ste vedeli, da ima hren v sebi zelo veliko zdravilnih učinkov? Lučka Glaser

Poglejte nekaj nasvetov, kam vse lahko ponudite hren z jabolki v kisu:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor