Hren z jabolki v kisu
Okusen, pikanten dodatek raznim, že pripravljenim jedem, lahko se ga ponudi in dodaja raznim solatam, na pečene bučke, melancane, paradižnike, fižol … tudi dodatek na pico, ob suhemu mesu, ob mesu pečenemu z žara, ob kuhani govedini iz juhe …
Hren ima zdravilne korenine, uporabne v mesecih, ki imajo v svojem imenu črko R, to je od septembra pa do aprila. Shranimo pa ga lahko tudi za druge mesece v letu, v odličnem receptu, ki sem vam ga pripravila.
Če odrežemo zeleni del hrena tako, da je še 1 – 1,5 centimetra korenine zraven in ta del posadimo na vrt ali rob travnika bomo po enem letu lahko nabirali že svoj hren, kakor ga jaz.
Hren z jabolki v kisu – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Hren z jabolki v kisu – sestavine
Za 15 kozarčkov po 160 ml
- 700 g očiščenega hrena
- 300 g očiščenih jabolk
- 1000 ml jabolčnega kisa ali kisa po želji
- 200 ml ekstra deviškega oljčnega olja ali olja po želji
- 20 g morske soli
Hren z jabolki v kisu – postopek
Korenine hrena in jabolka najprej dobro operemo.Odrežemo zeleni del hrena in ostrgamo vrhnjo plast korenine, grde dele odrežemo in zavržemo. Ko smo vse korenine očistili, jih strojno ali pa ročno nastrgamo na najmanjšo velikost luknjic strgalnika. V posodo najprej nalijemo ves kis, da bomo nastrgan hren takoj dali v kis, tako bo ostal lep bel, nato dodamo še 150 ml olja in sol, vse sestavine dobro premešamo.
Velikost kozarčkov prilagodite potrebam vaše družine, po odprtju kozarček s hrenom hranimo v hladilniku. Tako pripravljen hren hranimo v kleti je uporaben najmanj eno leto.
Iz njega lahko naredimo tudi: hrenovo omako.
Ste vedeli, da ima hren v sebi zelo veliko zdravilnih učinkov? Lučka Glaser
Poglejte nekaj nasvetov, kam vse lahko ponudite hren z jabolki v kisu:
- Pica s šunko.
- Kuhanje domačih mesenih prekajenih klobas.
- Pečene pečenice.
- Marinirana svinjska rebra na žaru.
- Piščančji file na žaru.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Pečenka iz svinjske vratovine.
- Telečja rebra iz pečice.
- Goveji zrezki po lovsko.