Stročji fižol z jurčki
Print Friendly, PDF & Email

Okusna in zdrava priloga, ki  jo lahko ponudimo zraven vseh vrst kuhanega ali pečenega mesa in drugih mesnih izdelkov. Pri pripravi lahko uporabimo sveži fižol in jurčke, kot tudi zamrznjene shranke, ki smo si jih pripravili. Za izboljšanje okusa pa dodamo še kislo smetano in drobnjak.

Stročji fižol z jurčki

Pripomočki za pripravo stročjega fižola z jurčki

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za stročji fižol z jurčki

Za štiri osebe:

  • 700 g očiščenega stročjega fižola (svežega, zamrznjenega ali vloženega v slanici)
  • 100 g na drobno narezane čebule (ali pražene)
  • 300 g jurčkov (svežih ali zamrznjenih)
  •  180 g kisle smetane
  • 30 ml oljčnega olja
  • 1 žlica drobnjaka (svežega ali zamrznjenega)
  • sol po okusu
  • poper po želji

Priprava stročjega fižola z jurčki

Stročji fižol, ki ga imamo kot shranek v zamrzovalniku, preko noči prestavimo v hladilnik, da se počasi odtaja. Preden ga stresemo v lonec ga splahnemo pod hladno vodo, da odstranimo še ostanke ledu.  Če uporabimo sveži stročji fižol, ga narežemo na dolžino 3 do 4 cm, operemo, očistimo in ga pokuhamo za 3 do 5 minut, da se delno zmehča.  Sveže jurčke pa očistimo in narežemo na manjše kocke, če pa uporabimo zamrznjene, jih samo splaknemo pod hladno vodo in takoj uporabimo.   Stročji fižol z jurčkiČebulo olupimo in narežemo na drobno, prepražimo jo na olivnem olju, da lepo postekleni.

Stročji fižol z jurčki

V lonec najprej stresemo jurčke in jih med stalnim mešanjem na zmernem ognju pražimo 2 do 3 minute, nato dodamo še stročji fižol in pražimo med mešanjem še 3 d0 5 minut.

Prepražene jurčke in fižol pokrijemo s pokrovko in pustimo stati 15 do 20 minut, da se okusi prepojijo.

Stročji fižol z jurčki

Nato jih postrežemo, dodamo še kislo smetano in potresemo z na drobno narezanim drobnjakom.

Stročji fižol z jurčki

Tudi iz pridelkov iz vrta in gozdnih dobrot si lahko pripravimo okusen in nasiten obrok. Lučka Glaser

Gobe lahko pripravimo tudi malo drugače:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor