Stročji fižol z jurčki
Okusna in zdrava priloga, ki jo lahko ponudimo zraven vseh vrst kuhanega ali pečenega mesa in drugih mesnih izdelkov. Pri pripravi lahko uporabimo sveži fižol in jurčke, kot tudi zamrznjene shranke, ki smo si jih pripravili. Za izboljšanje okusa pa dodamo še kislo smetano in drobnjak.
Pripomočki za pripravo stročjega fižola z jurčki
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za stročji fižol z jurčki
Za štiri osebe:
- 700 g očiščenega stročjega fižola (svežega, zamrznjenega ali vloženega v slanici)
- 100 g na drobno narezane čebule (ali pražene)
- 300 g jurčkov (svežih ali zamrznjenih)
- 180 g kisle smetane
- 30 ml oljčnega olja
- 1 žlica drobnjaka (svežega ali zamrznjenega)
- sol po okusu
- poper po želji
Priprava stročjega fižola z jurčki
Stročji fižol, ki ga imamo kot shranek v zamrzovalniku, preko noči prestavimo v hladilnik, da se počasi odtaja. Preden ga stresemo v lonec ga splahnemo pod hladno vodo, da odstranimo še ostanke ledu. Če uporabimo sveži stročji fižol, ga narežemo na dolžino 3 do 4 cm, operemo, očistimo in ga pokuhamo za 3 do 5 minut, da se delno zmehča. Sveže jurčke pa očistimo in narežemo na manjše kocke, če pa uporabimo zamrznjene, jih samo splaknemo pod hladno vodo in takoj uporabimo. Čebulo olupimo in narežemo na drobno, prepražimo jo na olivnem olju, da lepo postekleni.
V lonec najprej stresemo jurčke in jih med stalnim mešanjem na zmernem ognju pražimo 2 do 3 minute, nato dodamo še stročji fižol in pražimo med mešanjem še 3 d0 5 minut.
Prepražene jurčke in fižol pokrijemo s pokrovko in pustimo stati 15 do 20 minut, da se okusi prepojijo.
Nato jih postrežemo, dodamo še kislo smetano in potresemo z na drobno narezanim drobnjakom.
Tudi iz pridelkov iz vrta in gozdnih dobrot si lahko pripravimo okusen in nasiten obrok. Lučka Glaser
Gobe lahko pripravimo tudi malo drugače:
- Manj kalorična enolončnica z jurčki.
- Čudežne koprive v rižoti.
- Sanjska rižota z ajdovo kašo, jurčki in lisičkami.
- Juha z lisičkami in vrtno zelenjavo.
- Jurčki panirani po dunajsko.
- Panirane dežnikarice.
- Gobov golaž s polento.
- Lisičke v golažu.
- Enolončnica z lisičkami, krompirjem in stročjim fižolom.
- Gobova pašteta.
- Gobji polpeti.
- Polenta z jurčki in porom.
- Lazanja z jurčki in šparglji.