Veganski prebranec
Print Friendly, PDF & Email

Veganski prebranec je gost nasiten obrok z značilnim okusom in vonjem po fižolu, ki ga lahko pripravimo kot samostojni obrok ali pa kot prilogo različnim vrstam mesa. Za vegane je veganski prebranec lahko kot del obroka, saj lahko zraven ponudimo še drugo vrsto sveže ali kuhane zelenjave.

V kulinariki je poznano, da fižol s svojimi sestavinami lahko nadomesti meso.

Veganski prebranec

Pripomočki za pripravo veganskega prebranca:

 • pečica
 • 4-litrski litoželezen lonec ali druge vrste posoda, ki je primerna za pečico

Sestavine za pripravo veganskega prebranca:

Za 8 oseb:

 • 1000 g belega fižola (tetovec)
 • 1000 g čebule
 • 500 g zelene in rdeče paprike
 • 40 g posušenega ali svežega paradižnika
 • 600 ml paradižnikove mezge
 • 100 ml sončničnega olja
 • 3 listi lovorja
 • 1 žlička mletega popra
 • sol po okusu

Postopek za pripravo veganskega prebranca:

Beli fižol najprej splaknemo pod tekočo vodo, nato ga namočimo v hladni vodi za 6 do 8 ur, najbolj enostavno pa je, da ga namočimo preko noči. Namočenemu fižolu odlijemo vodo in dotočimo toliko sveže, da je najmanj 5 do 8 cm nad nivojem fižola, saj med kuhanjem fižol naraste. Fižol kuhamo na zmernem ognju najmanj 50 do 60 minut. Čas kuhanja je odvisen tudi od vrste, starosti fižola in časa namakanja.

Posušen paradižnik stresemo v skodelico, ga prelijemo z vodo in ga pustimo namakati 30 do 40 minut, nato ga stresemo na cedilo, da voda odteče.

Veganski prebranec

Čebulo olupimo in jo narežemo na drobno, enako storimo tudi s svežo papriko, ki jo najprej operemo in odstranimo notranji semenski del.

Veganski prebranec

V loncu segrejemo olje, na hitro prepražimo narezano čebulo, da po njej zadiši in takoj dodamo narezano svežo papriko, namočen posušen paradižnik in poper.

Veganski prebranec

Premešamo in pražimo 2 do 3 minute, nato dodamo liste lovorja, paradižnikovo mezgo, sol in kuhan fižol, ki smo mu odlili vodo. To vodo shranimo, saj z njo po potrebi uravnavamo gostoto veganskega prebranca, lahko pa jo uporabimo za kuhanje fižolove juhe. Vse sestavine premešamo in lonec pokrijemo ter ga postavimo v pečico segreto na 200 °C.

Veganski prebranec

Veganski prebranec pečemo 60 minut, nato lonec odkrijemo in povečamo temperaturo na 220 °C ter pečemo še 15 do 20 minut, da se vrhnji del lepo zapeče. Lepo zapečen fižol razdelimo po skodelicah in ga še vročega ponudimo.

Veganski prebranec

V primeru, da imamo primerne skodelice za peko v pečici, lahko pred pečenjem veganski prebranec razdelimo na posamezne obroke in ga še vročega ponudimo direktno iz pečice.

Veganski prebranec

Fižol v zrnju lahko pripravimo v solati, juhi, enolončnici, omaki, kuhanega pa lahko tudi zapečemo v pečici. Lučka Glaser

Priprava in uporaba fižola v zrnju tudi malo drugače:

 1. Beli fižol v solati.
 2. Zelje s fižolom v solati.
 3. Solata z zelenim paradižnikom in fižolom za ozimnico.
 4. Prečmuh ali fižol z jabolki.
 5. Fižolova enolončnica s klobaso.
 6. Buča s fižolom in prekajenimi rebrci.
 7. Beli fižol v mineštri po toskansko.
 8. Beli fižol zabeljen z ocvirki.
 9. Italijanska mineštra iz fižola in klobas.
 10. Fižolova mineštra.
 11. Kisla repa po kmečko.
 12. Kmečko kislo zelje.
Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor