Fižolova enolončnica s klobaso
Fižolova enolončnica s klobaso je nasitna, okusna enolončnica, obogatena s klobaso in kot takšna primerna tudi kot samostojni obrok. Pri pripravi enolončnic in zelenjavnih juh velikokrat uporabljamo različne zelenjave, toda samo fižol in krompir poskrbita za specifičen nevtralen okus, ki ga s praženo čebulo in klobaso lahko spremenimo v čudovit samostojni obrok.
Pripomočki za pripravo fižolove enolončnice s klobaso
- tlačilka za krompir
Sestavine za fižolovo enolončnico s klobaso
Za šest oseb:
- 500 g rjavega fižola v zrnju
- 500 g krompirja
- 140 g čebule
- 400 g klobas (prekajenih, npr. Kranjska, Kajžarska, …)
- 100 ml olja po želji
- voda po potrebi
- sol po okusu
- 1 žlička narezanega svežega ali zamrznjenega peteršilja
Priprava fižolove enolončnice s klobaso
Fižol splaknemo pod tekočo vodo in ga damo namakati v lonec, v katerem ga bomo tudi kuhali. Med namakanjem se fižol nabrekne, zato moramo dodati toliko vode, da sega nivo vode 3 do 4 cm nad fižolom. Čas namakanja, ki je odvisen od starosti in vrste fižola je 6 do 8 ur, najbolj enostavno pa je, da ga namočimo preko noči.
Naslednji dan, olupimo krompir in ga operemo, narežemo ga na rezine debele 3 do 5 mm.
Najprej damo kuhati fižol v isti vodi kot smo ga namakali in ga kuhamo približno 50 do 60 minut, da je delno kuhan, nato pa dodamo na rezine narezan krompir in kuhamo še 15 do 20 minut. Ko sta fižol in krompir kuhana, ju posolimo in z ročno tlačilko pretlačimo toliko, da dobimo grobo kašasto juho.
V ponvi na olju prepražimo na drobno narezano čebulo, klobaso pa narežemo na 3 do 5 mm debele rezine.
Rezine klobase prepražimo na čebuli za 3 do 5 minut, nato pa vse skupaj stresemo v lonec, premešamo in kuhamo še 2 do 3 minute.
Fižolova enolončnica s klobaso je najbolj okusna če postoji 2 do 3 ure, še bolj okusna pa je naslednji dan.
Fižol in krompir sta nepogrešljiva pridelka v Sloveniji, zato sta tudi velikokrat uporabljena v naši kulinariki. Lučka Glaser
Fižol in krompir uporabimo za pripravo več različnih obrokov, preverite:
- Buča s fižolom in prekajenimi rebrci.
- Ričet s kranjsko klobaso.
- Beli fižol v mineštri po toskansko.
- Beli fižol zabeljen z ocvirki.
- Italijanska mineštra iz fižola in klobas.
- Fižolova mineštra.
- Kisla repa po kmečko.
- Prečmuh ali fižol z jabolki.
- Zelje s fižolom v solati.
- Solata z zelenim paradižnikom in fižolom za ozimnico.