Beli fižol v solati
Beli fižol v solati je okusen, za oči zapeljiv in vitaminsko bogat obrok, saj so tudi ostale dodane sestavine polne vitaminov in mineralov. Danes lahko kupimo beli fižol tudi v pločevinki in si tako skrajšamo čas priprave fižolove solate, če pa ga sami kuhamo, ga obvezno namakamo 6 do 8 ur in nato kuhamo še 30 do 40 minut.
Z dobrimi sestavinami, ki jih dodamo belemu fižolu, in dodanimi začimbami, ki jih izbiramo sami, si lahko pripravimo čudovito solato po svojem okusu.
Pripomočki za pripravo belega fižola v solati:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo belega fižola v solati:
Za štiri osebe:
- 200 g kuhanega belega fižola ali belega fižola iz pločevinke
- 140 g čebule
- 140 g zelene ali rdeče sveže paprike
- 140 g rdečega korenja
- 50 ml ekstra deviškega olivnega olja
- 0,50 ml jabolčnega kisa ali po okusu
- sol po okusu
- poper po okusu
Postopek za pripravo belega fižola v solati:
V skledo naložimo kuhan, ohlajen bel fižol, čebulo olupimo in narežemo na rezine, tudi svežo papriko operemo, obrišemo in jo tudi narežemo na rezine.
Korenje operemo s hladno vodo in ga nastrgamo na ročnem kuhinjskem strgalniku.
Nastrgan korenček dodamo k ostalim sestavinam, ki jih prelijemo z oljem in kisom, dodamo tudi sol in poper.
Vse skupaj dobro premešamo, postavimo v hladilnik za 30 do 60 minut, da se solata ohladi in se okusi povežejo.
Fižolovo solato lahko ponudimo kot del kosila ali kot samostojni obrok.
Ni nujno, da je solata zelena, tudi raznobarvna je zelo okusna in vitaminsko še bogatejša. Lučka Glaser
Zraven lahko tudi ponudimo:
- Pečenka iz svinjske vratovine.
- Bučkini polpeti s šunko in sirom.
- Zrezki mlade govedine v naravni omaki.
- Telečja pečenka pečena v pečici z naravno omako.
- Ocvrti sir.
- Rižota s piščancem po vrtnarsko.
- Marinirana svinjska rebra na žaru.
- Pražen krompir z govedino in jajcem.
- Panirana svinjska jetra.
- Ocvrta piščančja bedra.