Fižolova mineštra
Print Friendly, PDF & Email

Fižolova mineštra je okusna enolončnica, v katero dodamo šunko in tako obogatimo njen vonj in okus. Mineštra vsebuje veliko gomoljne zelenjave, ki jo nastrgamo in tako zgostimo mineštro brez dodajanja moke.

Poznamo nizek in visoki fižol, kakor tudi fižol v stroku ali zrnju, v Sloveniji ga gojijo praktično na vsakem vrtu ali njivi, saj veliko vrst fižola daje kulinariki možnost pripraviti veliko različnih jedi. Nobena izjema ni ta fižolova mineštra, ki je zelo priljubljena pri sestavljanju jedilnika za malice in kosila.

Fižol je eden najpomembnejših virov rastlinskih beljakovin, v njem so tudi vitamini skupine B, številni minerali, pektini, polifenoli, lignini, fitinska kislina, nukleinske kisline in vlaknine. 

Pripomočki za pripravo fižolove mineštre:

  • lonec s pokrovko
  • krožnik
  • kuhinjsko strgalo
  • štedilnik
  • deska za rezanje
  • posodica za merjenje tekočin
  • nož
  • tehtnica
  • kuhalnica
  • skleda
  • ponev

Sestavine za pripravo fižolove mineštre

Za osem oseb:

  • 500 g fižola v zrnju
  • 2000 ml vode
  • 270 g rumenega korenja
  • 110 g gomoljne zelene
  • 130 g pastinaka
  • 550 g šunke
  • 400 g pločevinko paradižnika v kosih, ali svežega paradižnika
  • 5 listov lovorja
  • 2 manjše čebule
  • 2 žlice olja
  • sol po okusu

Postopek za pripravo fižolove mineštre

Najprej je potrebno namočiti fižol v zrnu, kar naredimo vsaj šest do osem ur pred začetkom kuhanja, najbolje je, da ga namakamo preko noči. Pripravimo si vso zelenjavo, jo očistimo, ostrgamo, po potrebi tudi olupimo. Ne smemo pa pozabiti na šunko, saj od nje je tudi odvisna kvaliteta fižolove mineštre.

Namočen fižol nato damo v posodo za kuhanje, ga zalijemo s svežo vodo (tisto, v kateri se je namakal, odlijemo), toliko, da je fižol pokrit in postavimo na štedilnik. Ob zmernem kuhanju v pokriti posodi fižol kuhamo toliko časa, da je kuhan (cca. 2 uri).

Vso zelenjavo nastrgamo na kuhinjskem strgalniku, šunko pa narežemo na približno centimeter velike kocke.

Na drobno narežemo tudi čebulo in jo prepražimo na olju, da lepo zadiši.

V lonec s fižolom, ki smo ga kuhali približno dve uri v pokritem loncu (čas kuhanja je odvisen tudi od vrste in starosti fižola), stresemo vso naribano zelenjavo, prepraženo čebulo, pločevinko paradižnika v kosih, ali svežega paradižnika, ki smo ga narezali na drobno, liste lovorja in na koncu še posolimo, pri soli pa je treba paziti, ker je šunka že slana. Lonec ponovno pokrijemo in kuhamo še petnajst minut. Tako kuhana fižolova mineštra je najbolj okusna naslednji dan.

Za kuhanje dobre mineštre je en lonec dovolj. Lučka Glaser

Pa še nekaj idej za pripravo enolončnic ali minešter:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor