Prečmuh ali fižol z jabolki
Print Friendly, PDF & Email

Prečmuh ali fižol z jabolki je recept, ki izvira iz Zasavja in je ohranjen še v današnjem času. Zasavska kulinarika je zelo skromna, saj v tem predelu Slovenije ni veliko kmetijskih predelovalnih površin, ljudje so živeli skromno, so pa morale gospodinje pripravljati za svoje može in sinove, ki so opravljali težko delo v rudniku, močno, mastno hrano. Prečmuh ali fižol z jabolki ima značilen okus fižola, ki ga dopolnjuje mast z ocvirki in daje obroku tiste sestavine, ki jih naše telo potrebuje, da dobimo občutek sitosti.

Pripomočki za pripravo prečmuha ali fižola z jabolki:

  • skleda za prebrani fižol
  • skleda za namakanje fižola
  • lonec s pokrovko
  • cedilo
  • krožnik
  • deska za rezanje
  • nož
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • kozica
  • kuhalnica
  • štedilnik
  • lončena skleda

Sestavine za pripravo prečmuha ali fižola z jabolki:

Za dve osebi:

  • 500 g fižola sivček v zrnju ali druge vrste
  • 1500 ml vode
  • 170 g jabolk
  • sol po okusu
  • 40 g masti z ocvirki

Postopek za pripravo prečmuha ali fižola z jabolki:

Fižol v zrnju dobro preberemo in odstranimo vse slabe nagnite fižole. Prebran fižol namočimo za osem do deset ur v hladni vodi, najbolj enostavno je, da ga namočimo preko noči in ga naslednji dan lahko začnemo uporabljati.

Namočen fižol precedimo, speremo pod tekočo vodo in ga stresemo v lonec, dolijemo čisto vodo, ga posolimo in ga kuhamo v pokritem loncu približno eno uro. Čas kuhanja fižola v zrnju je odvisen od časa namakanja, vrste in starosti fižola.

Medtem ko se fižol kuha, operemo jabolka in jih narežemo na rezine. Jabolk ne olupimo, ampak jim odstranimo samo peclje, muho in semena.

Ko je fižol kuhan, kar ugotovimo tako, da ga poskusimo, v lonec dodamo še na rezine narezana jabolka in kuhamo v pokritem loncu še deset minut, nato fižol z jabolki poskusimo in po potrebi dosolimo. Med tem časom, ko se fižol z jabolki še kuha, v kozici stopimo mast z ocvirki.

Kuhan fižol z jabolki naložimo v skledo in ga zabelimo z raztopljeno mastjo z ocvirki. Prečmuh z jabolki postrežemo še vročega. Tako zagotovimo, da ga bodo domači in gostje pojedli počasi in z užitkom.

Zasavska hrana je kalorično močna, zato so knapje, rudarji po tako obilnem kosilu šli na šiht, delo ali v gostilno. Lučka Glaser

Pa še nekaj receptov iz Zasavja:

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor