Stročnice s krompirjem in hrenovko
Print Friendly, PDF & Email

Gosta, okusna, rahlo sladkobna mineštra, ki nasiti vsakega lačnega človeka in to ob vsaki uri, saj jo lahko ponudimo tako za zajtrk kot tudi za kosilo ali večerjo. Mineštra mora biti gosta.

Stročnice s krompirjem in hrenovko

Stročnice s krompirjem in hrenovko – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Stročnice s krompirjem in hrenovko – sestavine

Za 6 oseb:

  • 200 g očiščenega stročjega fižola
  • 100 g graha
  • 400 g 0lupljenega krompirja
  • 150 g očiščenega korenja
  • 50 g očiščenega pora
  • 100 g narezane čebule
  • 1 žlica ocvirkov
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 par hrenovk
  • morska sol po okusu
  • 1500 ml vode

Stročnice s krompirjem in hrenovko

Najprej očistimo in narežemo stročji fižol, oluščimo grah in vse skupaj stresemo v lonec, dolijemo vodo in, ko voda zavre, pustimo vreti 8 do 10 minut, da se grah in fižol delno zmehčata, nato ju s penovko poberemo iz vode in vodo shranimo.

Stročnice s krompirjem in hrenovkoKrompir olupimo in ga narežemo na manjše kocke, stresemo ga v lonec, v katerem sta se kuhala grah in fižol in kuhamo približno 5 do 8 minut, da se krompir delno zmehča, nato ga s penovko poberemo iz lonca, vodo pa shranimo za kasnejše dolivanje sestavin.

Korenje ostrgamo in ga narežemo na kolobarje, por narežemo na dolžino 2 do 3 cm, na drobno pa narežemo tudi čebulo, v loncu stopimo ocvirke z mastjo in vanj stresemo pripravljeno zelenjavo, med mešanjem zelenjavo pražimo na zmernem ognju 10 do 12 minut, da se korenje zmehča in zadiši po čebuli.

Stročnice s krompirjem in hrenovkoKo je zelenjava prepražena, jo zalijemo z vodo, v kateri sta se kuhali stročnici in krompir vse skupaj premešamo in dodamo še delno kuhan fižol, grah ter krompir, posolimo lonec pokrijemo in kuhamo še 5 do 6 minut, oziroma toliko časa, da so vse sestavine kuhane. Na koncu dodamo še na koščke narezano hrenovko in paradižnikovo mezgo, ponovno premešamo, pustimo vreti še 3 do 5 minut in mineštra je kuhana.

Mineštra je najbolj okusna, če malo postoji, ljubitelji popra jo tudi lahko popoprajo, dosolijo in si okus prilagodijo svojim željam.

Stročnice s krompirjem in hrenovko

Zelenjava je najbolj okusna, če gre iz vrta takoj v lonec, brez vlaganja in zamrzovanja. Lučka Glaser

Zraven pa se poda tudi dober doma pečeni kruh:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor