Stročnice s krompirjem in hrenovko
Gosta, okusna, rahlo sladkobna mineštra, ki nasiti vsakega lačnega človeka in to ob vsaki uri, saj jo lahko ponudimo tako za zajtrk kot tudi za kosilo ali večerjo. Mineštra mora biti gosta.
Stročnice s krompirjem in hrenovko – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Stročnice s krompirjem in hrenovko – sestavine
Za 6 oseb:
- 200 g očiščenega stročjega fižola
- 100 g graha
- 400 g 0lupljenega krompirja
- 150 g očiščenega korenja
- 50 g očiščenega pora
- 100 g narezane čebule
- 1 žlica ocvirkov
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 par hrenovk
- morska sol po okusu
- 1500 ml vode
Stročnice s krompirjem in hrenovko
Najprej očistimo in narežemo stročji fižol, oluščimo grah in vse skupaj stresemo v lonec, dolijemo vodo in, ko voda zavre, pustimo vreti 8 do 10 minut, da se grah in fižol delno zmehčata, nato ju s penovko poberemo iz vode in vodo shranimo.
Krompir olupimo in ga narežemo na manjše kocke, stresemo ga v lonec, v katerem sta se kuhala grah in fižol in kuhamo približno 5 do 8 minut, da se krompir delno zmehča, nato ga s penovko poberemo iz lonca, vodo pa shranimo za kasnejše dolivanje sestavin.
Korenje ostrgamo in ga narežemo na kolobarje, por narežemo na dolžino 2 do 3 cm, na drobno pa narežemo tudi čebulo, v loncu stopimo ocvirke z mastjo in vanj stresemo pripravljeno zelenjavo, med mešanjem zelenjavo pražimo na zmernem ognju 10 do 12 minut, da se korenje zmehča in zadiši po čebuli.
Ko je zelenjava prepražena, jo zalijemo z vodo, v kateri sta se kuhali stročnici in krompir vse skupaj premešamo in dodamo še delno kuhan fižol, grah ter krompir, posolimo lonec pokrijemo in kuhamo še 5 do 6 minut, oziroma toliko časa, da so vse sestavine kuhane. Na koncu dodamo še na koščke narezano hrenovko in paradižnikovo mezgo, ponovno premešamo, pustimo vreti še 3 do 5 minut in mineštra je kuhana.
Mineštra je najbolj okusna, če malo postoji, ljubitelji popra jo tudi lahko popoprajo, dosolijo in si okus prilagodijo svojim željam.
Zelenjava je najbolj okusna, če gre iz vrta takoj v lonec, brez vlaganja in zamrzovanja. Lučka Glaser
Zraven pa se poda tudi dober doma pečeni kruh:
- Enostaven recept za beli kruh.
- Rahel polnozrnati kruh, ki se ne drobi.
- Rahle polnozrnate bige brez gnetenja.
- Nočni kruh iz polnozrnate in črne moke.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Hitro pripravljen polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha.
- Bel kruh z drožmi.
- Čemažev polnozrnati kruh.
- Polnozrnat kruh z dodano moko leskovih mačic.
- Kvas za vedno (droži) in pirin polnozrnat kruh.