Pica z mortadelo in mocarelo
Print Friendly, PDF & Email

Pica z mortadelo in mocarelo je zelo okusna in sočna, zapečena na rahlem testu z zračnim, mehkim in s hrustljavim robom, ki je zlato zapečen.

Pica je znana italijanska jed, ki je nastala v južni Italiji in je bila tako okusna, da se je razširila najprej po Italiji in nato po Evropi in tudi Ameriki. Zaradi proste želje pri debelini in velikosti testa, ter z različnimi sestavinami, imajo različne pice več različnih imen, toda obložena mora biti z najmanj tremi sestavinami.

Pica z mortadelo in mocarelo

Pica z mortadelo in mocarelo – pripomočki

 • pekač od pečice
 • pečica

Pica z mortadelo in mocarelo – sestavine

Za pico premera 30 cm:

In še:

 • poper po želji
 • feferon v kosmičih po želji
 • hrenova omaka po želji
 • 3 listi čemaža, bazilike ali drugo zelenje po želji

Za 800 g testa za pico (za 3 do 4 pice):

 • 500 g pšenične moke tip 500
 • 1 zavojček suhega kvasa
 • 1/2 žličke sladkorja
 • 50 ml mlačnega mleka
 • 50 ml olja po želji
 • 9 g morske soli
 • 200 ml vode

Pica z mortadelo in mocarelo – postopek

Testo za pico pripravimo tako, da najprej iz mlačnega mleka in suhega hvala pripravimo kvasec. Medtem,  ko kvasec vzhaja, v skledo presejemo moko in ji dodamo ostale sestavine, na koncu še kvasec in zamesimo lepo, gladko testo. Testo pokrijemo s kuhinjskim prtičkom in pustimo, da vzhaja na dvojno količino.

Testo za pico, ki vedno uspe

Pripravljeno testo zadostuje za 3 do 4 pice, iz vzhajanega testa oblikujemo 3- 4 hlebčke.
Če bomo potrebovali testo v 3 do 4 dneh ga lahko shranimo v hladilniku in vsak dan pregnetemo na moki. V slučaju, da bomo testo za pico potrebovali šele pozneje, naredimo hlebčke za pico, shranimo v vrečke ali v posodice, da jih lahko zamrznemo. Zamrznjeno testo odmrznemo, da ga iz zamrzovalnika prestavimo v hladilnik, da se počasi odtaja, potem ga pregnetemo na delovni površini, ki smo jo pomokali in pustimo, da ponovno naraste. Če bomo porabili vse testo, enostavno pomnožimo sestavine za oblogo pice (napisane veljajo za eno pico).

Testo za pico, ki vedno uspe

Ko je testo vzhajalo, si pripravimo sestavine za oblaganje pice; jurčke odmrznemo, če so sveži, jih očistimo in narežemo na manjše kose od 2 do 3 cm, tudi mortadelo narežemo na rezance, mocarelo na rezine in suhe paradižnike v oljčnem olju narežemo na drobno, paradižnikovi mezgi, ki jo bomo uporabili za pico, umešamo origano, pripravimo olive in olivno olje na doseg rok.

Pica z mortadelo in mocarelo

 

Kepo (hlebček) testa položimo na peki papir in ga pričnemo raztegovati iz sredine proti zunanjemu robu, 2 do 1,5 cm roba pustimo, da ostanejo zračni mehurčki v robu in ostane rob rahel in hrustljav. Ko smo testo za pico dovolj raztegnili, testo za pico premažemo z olivnim oljem.

Pica z mortadelo in mocarelo

Nato naredimo kupčke s paradižnikovo mezgo in enakomerno porazdelimo mortadelo.

Pica z mortadelo in mocarelo

Nadaljujemo z rezinami mocarele in jurčkov, narezanimi suhimi paradižniki in na koncu dodamo še olive.

Pica z mortadelo in mocarelo

Pečico ogrejemo na najvišjo možno temperaturo, pri meni je to 275 °C, če ima vaša pečica manjšo najvišjo možno temperaturo, boste samo podaljšali čas pečenja za 1 do 3 minute, da bo pica lepo zapečena.
Pico postavimo v ogreto pečico na 275° C in jo pečemo 8 do 9 minut, da je testo okrog lepo zapečeno.

Zraven pice z mortadelo in mocarelo na mizi ponudimo še poper, pekoče feferone, olive, paradižnikovo mezgo, hren v omaki, da si bomo lahko dodatke dodali na pico po želji. Za obogatitev pice pa na pico položimo liste čemaža ali pa bazilike …

Pica z mortadelo in mocarelo

Pica je slasten obrok, ki ga vsakokrat pripravimo drugače, odvisno kaj imamo v hladilniku in shrambi. Lučka Glaser

Poglejte, pripravila sem vam povezave do različnih pic, da boste lahko izbrali najljubšo

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor