Zavita pica
Print Friendly, PDF & Email

Zavita pica je zanimiva zaradi načina priprave in pečenja, saj na pogled spominja na slaščico, toda njen okus je res slasten, posebno ko okusimo hrustljavo skorjo listnatega testa, ki je prepojen s paradižnikovo mezgo, med plastmi pa ugriznemo še v šunko in sir.

Pica je najbolj znana italijanska jed, ki je nastala v južni Italiji in je bila tako slastna, da se je razširila najprej po Italiji in nato tudi po Evropi. Zaradi proste domišljije pri debelini testa in pri sestavinah ima pica več različnih imen, toda obložena mora biti z najmanj tremi sestavinami.

Pri pripravi zavite pice sem uporabila manj kalorično listnato testo in sir, da ima prigrizek manj kalorij. Poglejmo.

Pripomočki za zavito pico:

  • kuhinjski pult
  • silikonski čopič
  • nož
  • deska za rezanje
  • večji pekač
  • peki papir
  • štedilnik
  • krožnik

Sestavine za zavito pico:

Za 4 osebe:

  • 275 g lahkega listnatega testa (lahko uporabimo tudi običajno listnato testo)
  • 2 žlici kečapa
  • 200 g pica šunke, narezane na 1 do 2 mm debelo
  • 100 g lahkega mešanega naribanega sira (lahko uporabimo tudi druge vrste sira)
  • listi radiča ali solate za dekoracijo

Postopek za zavito pico:

Listnato testo razgrnemo skupaj s peki papirjem na kuhinjskem pultu in ga na tanko premažemo s paradižnikovo mezgo, pri čemer je najboljše uporabiti silikonski kuhinjski čopič. Priporočljivo je, da je paradižnikova mezga tekoča, da se vpije v testo in ga pri tem zmehča in ga bomo dosti lažje zavijali.

Na premazano testo naložimo pica šunko narezano na 1 do 2 mm debelo. Zaradi lažjega zavijanja je priporočljivo, da je debelina pica šunke enakomerna, ni predebela in jo nalagamo na premazano testo z razmakom 1 do 2 cm.

Naribani lahki sir s 30 % manj maščobe kot mešani ribani sir, ki vsebuje 40 % maščobe (oz. drug izbran nariban sir), potresemo po razgrnjenem testu, ki smo ga obložili s pica šunko.

S pomočjo peki papirja obloženo testo v celoti zvijemo po dolžini. Ves postopek delamo na peki papirju in tako ostane kuhinjski pult čist. Zavito testo z ostrim nožem narežemo na kolobarje, široke 2 do 3 cm.

Narezane koščke pice skupaj s peki papirjem naložimo v pekač od pečice in ga postavimo v klasično pečico ogreto na 200 °C. Na tej temperaturi pečemo pico 20 do 25 minut oziroma toliko časa, da pica dobi rahlo zlatorjavo barvo. Pri pečenju pice preberemo tudi navodila proizvajalca listnatega testa in ga upoštevamo.

Pečene koščke pice naložimo na krožnik, pri tem pa za dekoracijo uporabimo liste radiča ali solate.


Priprava pice je lahko tudi malo drugačna. Lučka Glaser

Da pa je pica še bolj slastna, zraven priporočam:

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.2]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor