Bezgov terjak
Bezgov terjak brez sladkorja si pripravimo v času, ko nam bezeg v naravi ponuja zrele, lepe, temne skoraj črne jagode. Po ljudskem izročilu so načini priprave terjaka zelo različni, nekateri ga pripravljajo s sladkorjem in si pripravijo marmelado, drugi pa ga brez sladkorja kuhajo toliko časa, da se se zgosti in ga uporabljajo za pripravo toplih napitkov, ki nam posebno v zimskem času blažijo in preprečujejo prehladna obolenja, lahko pa si pripravimo tudi hladen napitek, ki deluje zelo osvežujoče.
Pripomočki za pripravo bezgovega terjaka:
- posoda za nabiranje
- posoda za obrane jagode
- sokovnik ali ročna pasirka
- lonec
- štedilnik
- kuhalnico
- žlico
- lij
- kozarčke za vlaganje s pokrovčki
- etikete in pisalo
Sestavine za pripravo bezgovega terjaka
Za približno tri 156 ml kozarce:
- 2000 ml očiščenih bezgovih jagod (enostavno jih namesto tehtanja odmerite v merilniku tekočin)
Postopek za pripravo bezgovega terjaka
Bezgove jagode nabiramo v čistem okolju, stran od večjih naselij in prometnih cest. Pri nabiranju je priporočljivo, da imamo plastično vedro ali skodelo. Jagode doma osmukamo in peclje zavržemo.
Jagode stisnemo v sokovniku po navodilu izdelovalca sokovnika. Če sokovnika nimamo, si pomagamo z ročno kuhinjsko pasirko. Sok, ki smo ga pridobili stresemo v lonec. Lonec postavimo na štedilnik in na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da se sok zgosti, iz dveh litrov bezgovih jagod pridobljeni sok kuhamo približno 45 minut.
Kuhan zgoščen sok, ki nas spominja na marmelado, shranimo s pomočjo lija v čiste kozarce, ki jih polnimo na kovinski podlagi in nam jih ni potrebno predhodno segrevati. Zaprte kozarce za nekaj minut obrnemo na pokrovčke in, ko jih spet pravilno obrnemo jih pokrijemo s kuhinjsko krpo ali brisačo in pustimo, da se počasi ohlajajo.
Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Shranimo jih v neogrevanem temnem prostoru njihova uporabnost je najmanj eno leto. Ko kozarec odpremo, ga moramo shraniti v hladilniku.
Narava nam ponudi koristne sadeže in te tudi uporabimo. Lučka Glaser
Tudi cvet bezga je zelo uporaben in oglejte si recepta: