Odličen bezgov sirup
Bezgov sirup je odličen za osvežitev ali popestritev napitkov, ima okus po bezgu z pridihom sladko kislega okusa. Vodo, radensko ali čaj obogatite s sirupom iz bezga in imate čudovit napitek. Bezgov sirup pa lahko tudi uporabite za preliv sladoleda, palačink, sadne solate ali sladice. Bezgov sirup je okusen in vsebuje zdravju dobre sestavine. Bezgovi cvetovi olajšajo izkašljevanje, pomagajo pri razstrupljanju, delujejo protivirusno. Cvetove pobiramo, ko so v polnem razcvetu. Priporočam nabiranje bezgovih cvetov stran od cest, urbanih središč in vsaj dva dni brez padavin, da imajo cvetovi veliko cvetnega nektarja.
Odličen bezgov sirup – pripomočki:
- košara za nabiranje
- vedro ali lonec za namakanje
- večja cedilka
- gaza ali svilena krpa
- servieta iz blaga
- štedilnik
- lonec
- kuhalnica
- zajemalka
- tehtnica
- steklenice z navojem in zamaški
- livček
- odeja
- nalepke ali kartončki
Odličen bezgov sirup – sestavine
Za 6 litrov
- 450 g očiščenih bezgovih cvetov
- 4 litre vode
- 4 kg sladkorja
- 100 g citronske kisline
Odličen bezgov sirup – priprava:
Bezgovim cvetovom odrežemo debelejše peclje in potem odtehtamo.
V čisto vedro naložimo cvetove in zalijemo s hladno tekočino, pokrijemo z servieto iz blaga.
Namakati pustimo 48 ur, vendar večkrat premešamo, da so vsi cvetovi v tekočini in se izlužijo vse arome in učinkovine bezga.
Potem na lonec nastavimo cedilko, na cedilko gazo, preko gaze ali svile pretočimo tekočino, da ostanejo cvetovi na gazi tekočina pa v loncu in precedimo.
Lonec postavimo na štedilnik, dodamo sladkor in citronsko kislino. Pustimo na štedilniku ob stalnem mešanju da zavre. Bezgov sirup natočimo vroče v čiste steklenice in dobro zapremo.
Pokrijemo z odejo ali rjuho, da se počasi ohlaja. Na steklenice napišemo kaj je v steklenici in datum kdaj smo sirup pripravili.
Če nimamo nalepk lahko uporabimo karton nanj napišemo potrebne podatke o vsebini. Naredimo luknjico skozi kartonček, skoznjo potegnemo vrvico in zavežemo pod pokrovčkom.
Na zdravje vam želi Lučka.