Cvet akacije v pivskem testu
Cvet akacije v pivskem testu si pripravimo, kot poslastico pri kosilu ali večerji, ponudimo pa jo lahko samostojno, kot prigrizek ob kavi ali čaju.
Akacijo so prinesli v Evropo v 16. stoletju in spada med invazivne rastline, saj se je zelo hitro razširila po celi Evropi, poznana je po grozdastih socvetjih bele ali rahlo rumenkaste barve in vonjem po medu. Vendar pozor, socvetja povsem rumene barve niso akacija, tem več rastlina, imenovana Nagnoj, ki ni užitna!
Pripomočki za pripravo akacijevih cvetov v pivskem testu:
- skleda
- žlica
- tehtnica
- posodica za merjenje tekočin
- metlica za stepanje
- pladenj
- klešče
- kozica
- papirnati prtički
- krožnik
Sestavine za pripravo akacijevih cvetov v pivskem testu
Za štiri osebe:
- 12 akacijevih cvetnih grozdov
- 200 ml piva
- 1 jajce
- 100 g moke tip 500
- 200 ml sončničnega olja
- sol po okusu
Postopek priprave akacijevih cvetov v pivskem testu
V skledo damo pivo, moko, jajce in sol. S pomočjo metlice za stepanje vse skupaj premešamo, da dobimo tekočo maso brez grudic.
Grozdne cvetove akacije, ki morajo biti suhi, dobro pregledamo, da ne vsebujejo različnih žuželk, saj so dišeči cvetovi akacije za njih zelo vabljivi. Na štedilniku, v posodi ali kozici primerni za cvrtje segrejemo olje.
S pomočjo kuhinjskih klešč cvetove akacije namočimo v pivko testo, ki smo ga pripravili.
Sedaj v testo namočene cvetove akacije polagamo segreto olje. Ko cvetovi lepo zarumenijo, jih obrnemo in popečemo še po drugi strani.
Obojestransko popečene grozde akacijevih cvetov nalagamo na krožnik, ki smo ga prekrili s papirnatimi prtički, da popijejo odvečno olje.
Narava nudi veliko okusnih rastlin, treba se je sprehoditi, jih nabrati in doma pripraviti. Lučka Glaser
Še nekaj receptov za pripravo rastlin nabranih v naravi.
- Jesenska gobova mintešra.
- Bezgov terjak.
- Čemažev pesto.
- Lučka čaj.
- Pečen kostanj.
- Panirane sirovke.
- Lučnikov sirup.
- Super omleta iz kopriv.
- Odličen bezgov sirup.