Cvet akacije v pivskem testu
Print Friendly, PDF & Email

Cvet akacije v pivskem testu si pripravimo, kot poslastico pri kosilu ali večerji, ponudimo pa jo lahko samostojno, kot prigrizek ob kavi ali čaju.

Akacijo so prinesli v Evropo v 16. stoletju in spada med invazivne rastline, saj se je zelo hitro razširila po celi Evropi, poznana je po grozdastih socvetjih bele ali rahlo rumenkaste barve in vonjem po medu. Vendar pozor, socvetja povsem rumene barve niso akacija, tem več rastlina, imenovana Nagnoj, ki ni užitna!

Pripomočki za pripravo akacijevih cvetov v pivskem testu:

  • skleda
  • žlica
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • metlica za stepanje
  • pladenj
  • klešče
  • kozica
  • papirnati prtički
  • krožnik

Sestavine za pripravo akacijevih cvetov v pivskem testu

Za štiri osebe:

  • 12 akacijevih cvetnih grozdov
  • 200 ml piva
  • 1 jajce
  • 100 g moke tip 500
  • 200 ml sončničnega olja
  • sol po okusu

Postopek priprave akacijevih cvetov v pivskem testu

V skledo damo pivo, moko, jajce in sol. S pomočjo metlice za stepanje vse skupaj premešamo, da dobimo tekočo maso brez grudic.

Grozdne cvetove akacije, ki morajo biti suhi, dobro pregledamo, da ne vsebujejo različnih žuželk, saj so dišeči cvetovi akacije za njih zelo vabljivi. Na štedilniku, v posodi ali kozici primerni za cvrtje segrejemo olje.

S pomočjo kuhinjskih klešč cvetove akacije namočimo v pivko testo, ki smo ga pripravili.

Sedaj v testo namočene cvetove akacije polagamo segreto olje. Ko cvetovi lepo zarumenijo, jih obrnemo in popečemo še po drugi strani.

Obojestransko popečene grozde akacijevih cvetov nalagamo na krožnik, ki smo ga prekrili s papirnatimi prtički, da popijejo odvečno olje.

Ideja
Pivsko testo, ki nam ostane in v katerim so še tudi posamezni cvetovi akacije z žlico polagamo v vroče olje da dobimo še okusne akacijeve ocvrtke.

 

Narava nudi veliko okusnih rastlin, treba se je sprehoditi, jih nabrati in doma pripraviti. Lučka Glaser

Še nekaj receptov za pripravo rastlin nabranih v naravi.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor