Lučnikov sirup
Print Friendly, PDF & Email

Lučnik je rastlina dvoletnica, ki zraste tudi do dva metra visoko. Prvo leto naredi samo listni venec pri zemlji, naslednje leto pa zraste v višino in se razcveti z velikimi rumenimi cvetovi. Raste po celi Sloveniji. Lučnik v nekaterih krajih imenujejo tudi papeževa sveča ali svečnik. V naravi bomo opazili tudi nižje rastoče vrste z manjšimi cvetovi, ki pa niso primerni in jih ne nabiramo. Lučnik cveti od junija do avgusta in za pripravo sirupa nabiramo samo cvetove v jutranjem času.

Pripomočki za nabiranje in pripravo sirupa:

  • posoda za nabiranje
  • krožnik ali pladenj za razgrnitev cvetov
  • stekleni kozarec s pokrovom
  • gosto cedilo
  • pokrovček
  • temna steklenica ali kozarček z pokrovčkom ali zamaškom za sirup
  • etiketa
  • svinčnik

Sestavine za pripravo sirupa:

  • cvetovi lučnika
  • rjavi ali beli sladkor

Nabiranje, priprava, shranjevanje in uporaba sirupa

Cvetove lučnika nabiram najrajši, saj zrastejo visoko in se ni potrebno prepogibati, priporočljivo je, da jih nabiramo v jutranjem času, takoj, ko se vlaga posuši.

Nabrane cvetove za krajši čas razprostremo po krožniku ali pladnju, da žuželke zapustijo cvetove in jih še enkrat pregledamo.

Po tradicionalnem načinu priprave sirupa, začnemo cvetove nalagati v kozarec tako, da damo približno 2 cm debelo plast cvetov, nato pa še približno tri žlice rjavega ali belega sladkorja, to ponavljamo toliko časa, da je kozarec poln.

Kozarec postavimo na sonce in, ko se bo začel sladkor topiti, bo na dnu kozarca začel nastajati sirup. Količina cvetov in sladkorja se bo začela zmanjševati in v naslednjih dneh ponovno dodajamo cvetove in sladkor, to ponavljamo toliko časa, da bo prišel sirup na površje in je kozarec poln. Paziti moramo, da je zadnja plast vedno sladkor. Ko je kozarec končno poln in se na vrhu pojavi sirup, ga za štiri do šest tednov postavimo zaprtega na sonce.

Ko se je sladkor stopil in je tekočina dobila temno zlato rjavo barvo, vse skupaj precedimo in natočimo v temno stekleničko oziroma za sirup pripravljeno embalažo, jo opremimo z etiketo s podatkom vrste sirupa in času priprave. Sirup uporabljamo proti kašlju, ki ga miri in blaži vnetje dihalnih poti.

Zdravilne rastline, ki jih za uporabo primeren najmanj dve leti. Količina sirupa, ki ga pridobimo s pomočjo sonca je odvisna od velikosti kozarca in količine cvetov lučnika in sladkorja.

Priporočilo
Cetove lučnika, ki so ostali od sirupa in so prepojeni s sladkorjem, lahko uporabimo za pripravo sladkega napitka tako, da žličko cvetov prelijemo z 200 ml tople ali hladne vode, premešamo, pustimo 5 minut, precedimo in popijemo kot lučnikov napitek.

Založite si domačo lekarno z doma pripravljenim sirupom, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor