Pečen kostanj
Print Friendly, PDF & Email

Pečen kostanj, ki ga spečemo v ponvi, je enostavno pripravljen in prav posebno okusen, zaradi postopka priprave in načina pečenja deluje osvežujoče, je sladkega okusa, privlačen na pogled in brez težav ga olupimo. Začetek jeseni je v znamenju prijetnega vonja po kostanju, ko večeri že postajajo hladni in nam vroč kostanj v papirnati vrečki pogreje roke. Kostanj je dar narave, ki ga delimo z ostalimi prebivalci gozda in moramo kar pohiteti, da si zagotovimo svoj delež kostanja, ki ga moramo nabrati, da lahko uživamo v okušanju tega gozdnega sadeža.

pecen-kostanj

Pripomočki za pečenje kostanja v ponvi

  • ponev s pokrovko, premera 25 cm, uporabimo starejšo posodo, ki je ne uporabljamo več za kuhanje
  • deske za rezanje
  • nož
  • skleda za kostanj
  • kuhalnica
  • merica za vodo
  • časopisni papir

Sestavine za pečen kostanj

Za dve osebi:

  • 500 g kostanja, srednje debeli
  • 200 ml vode
  • ščepec soli

Postopek za pečenje kostanja:

Kostanj preberemo tako, da je približno enake debeline, ga zarežemo po sredini vzbočenega dela kostanja in ga stresemo v ponev, dolijemo vodo in ga posolimo.

pecen-kostanj

Ponev pokrijemo in kostanj dušimo približno 15 minut, med dušenjem ponev večkrat potresemo, da se med seboj kostanji pomešajo in obrnejo, po 15 minutah ponev odkrijemo in ga pečemo na zmernem ognju približno še 15 minut, med pečenjem ga večkrat premešamo.

pecen-kostanj

Ko ugotovimo, da je kostanj zapečen, ga stresemo na časopisni papir in ga zavijemo, počakamo približno 10 minut, da začne olupek kostanja odstopati od jedra.

pecen-kostanj

Med tem časom pripravimo papirnati vrečki iz časopisnega papirja, v kateri nato pretresemo kostanj.

pecen-kostanj

Kostanj v papirnati vrečki iz časopisnega papirja ostane topel, z vrečko kostanja gremo lahko na sprehod, si ogrejemo roke in uživamo v lupljenju kostanja.

pecen-kostanj

Kostanj nam naznanja jesen, bolj hladne dni in bele planine.
Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor