Svinjski zrezek (vratovina) v gorčični omaki
Preprosta in hitro pripravljena jed, ki jo lahko kombinirate z vašo najljubšo prilogo, saj se gorčična omaka lepo poveže praktično z vsem. Tokrat smo jed pripravili z vratovino, ki ni pusta. Po želji pa lahko naredite zrezke tudi iz kakšnega drugega dela mesa.
Pripomočki za svinjske zrezke v gorčični omaki:
- deska za rezanje
- nož
- vilice
- žlica
- krožnik
- ponev za peko
- alu folija (ali pokrovka, krožnik)
Sestavine za svinjske zrezke v gorčični omaki
Za 2 osebi:
- 4 zrezki svinjske vratovine (400 g)
- 2 stroka česna
- 2 žlici gorčice
- 1 dl smetane za kuhanje
- 1 žlička začimbne mešanice
- 1 dl poljubnega belega vina
- sol
- poper
- 1 žlica olivnega olja
- 2 dl vode
Priprava svinjskih zrezkov v gorčični omaki
Zrezke operemo in osušimo. Vratovina je del mesa, ki je z malo več maščobe, da meso med peko ne postane suho. Če pa je ob robovih preveč maščobe, pa jo vseeno porežemo stran. Po okusu začinimo s soljo in poprom.
V ponvi segrejemo olje in na vročo ponev položimo zrezke. Popečemo jih na hitro, kar pomeni največ 2 do 3 minute na vsaki strani, da ohranijo notranjo sočnost. Ko so popečeni, jih odstranimo iz ponve in pokrijemo z alu folijo (ali pokrovko, krožnikom) in pustimo ob strani.
V isto ponev damo dve žlici gorčice in stisnemo česen. Na hitro prepražimo – toliko, da česen zadiši. Zalijemo z belim vinom ter dodamo žličko začimbne mešanice. Dobro premešamo, da se vse poveže in še dodamo 1 dl smetane za kuhanje.
Zrezke položimo nazaj v ponev. Sedaj vse delamo na manjši temperaturi. Zalijemo z vrelo vodo in kuhamo tako dolgo, da nam omaka ne povre do gladke, svilnate teksture.
Zrezke postrežemo z različnimi prilogami kot so riž, polenta, kus kus, bulgur. Na spodnji fotografiji je jed postrežena z mešanico riža in žit.
Dober tek 😊