Svinjski zrezek (vratovina) v gorčični omaki
Print Friendly, PDF & Email

Preprosta in hitro pripravljena jed, ki jo lahko kombinirate z vašo najljubšo prilogo, saj se gorčična omaka lepo poveže praktično z vsem. Tokrat smo jed pripravili z vratovino, ki ni pusta. Po želji pa lahko naredite zrezke tudi iz kakšnega drugega dela mesa.

Pripomočki za svinjske zrezke v gorčični omaki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • vilice
  • žlica
  • krožnik
  • ponev za peko
  • alu folija (ali pokrovka, krožnik)

Sestavine za svinjske zrezke v gorčični omaki

Za 2 osebi:

  • 4 zrezki svinjske vratovine (400 g)
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici gorčice
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • 1 žlička začimbne mešanice
  • 1 dl poljubnega belega vina
  • sol
  • poper
  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 dl vode

Priprava svinjskih zrezkov v gorčični omaki

Zrezke operemo in osušimo. Vratovina je del mesa, ki je z malo več maščobe, da meso med peko ne postane suho. Če pa je ob robovih preveč maščobe, pa jo vseeno porežemo stran. Po okusu začinimo s soljo in poprom.

V ponvi segrejemo olje in na vročo ponev položimo zrezke. Popečemo jih na hitro, kar pomeni največ 2 do 3 minute na vsaki strani, da ohranijo notranjo sočnost. Ko so popečeni, jih odstranimo iz ponve in pokrijemo z alu folijo (ali pokrovko, krožnikom) in pustimo ob strani.

V isto ponev damo dve žlici gorčice in stisnemo česen. Na hitro prepražimo – toliko, da česen zadiši. Zalijemo z belim vinom ter dodamo žličko začimbne mešanice. Dobro premešamo, da se vse poveže in še dodamo 1 dl smetane za kuhanje.

Zrezke položimo nazaj v ponev. Sedaj vse delamo na manjši temperaturi. Zalijemo z vrelo vodo in kuhamo tako dolgo, da nam omaka ne povre do gladke, svilnate teksture.

Zrezke postrežemo z različnimi prilogami kot so riž, polenta, kus kus, bulgur. Na spodnji fotografiji  je jed postrežena z mešanico riža in žit.

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor