Zasavski krumpantoč
Print Friendly, PDF & Email

Zasavski krumpantoč je stara jed iz Zasavja, posebno je bila poznana kot jed steklarjev, ki pa se je razširila tudi med ostale, pretežno knapovske delavce zasavske regije. Zasavje, ki se razteza nekako od Litije do Zidanega mosta, je bila nekoč izrazito industrijska pokrajina, poznana po kopanju premoga, izdelovanju apna in steklarstvu. Kljub težkemu delu je bila prehrana v teh krajih zelo skromna in iz teh časov so se ohranili recepti jedi, ki so jih gospodinje pripravljale iz pridelkov, ki so jih imele na razpolago, eden od teh receptov, ki se je ohranil iz tistih časov in je v uporabi še danes, je tudi krumpantoč.

Pripomočki za pripravo zasavskega krumpantoča:

  • deska za rezanje
  • nož
  • tehtnica
  • žlica
  • vilice
  • kuhinjsko strgalo
  • skleda
  • krožnik
  • posoda za pranje krompirja
  • posoda za mešanje krompirjeve mase
  • ponev
  • štedilnik
  • lopatica za obračanje
  • okrogli model za krofe ali piškote, po želji

Sestavine za pripravo zasavskega krumpantoča:

Za dve osebi:

  • 600 g krompirja
  • 2 žlici olja ali svinjske masti
  • 1 jajce
  • 2 žlici ostre moke tip 400
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 1 žlica svežega ali zamrznjenega peteršilja
  • seme kapucink za dekoracijo
  • žlička svežega ali zamrznjenega peteršilja za dekoracijo

Postopek za pripravo zasavskega krumpantoča:

Krompir dobro operemo in ga olupimo. Olupljen krompir nastrgamo na kuhinjskem strgalniku.

Ko imamo krompir olupljen in nastrgan, pripravimo vse ostale sestavine, ki jih bomo potrebovali pri nadaljevanju postopka priprave zasavskega krumpantoča.

Nastrgan krompir preložimo v večjo posodo, da bomo lažje mešali in dodamo vse ostale sestavine: moko, jajce, peteršilj, poper in seveda ne pozabimo posoliti. Vse skupaj dobro premešamo, da se krompir s pomočjo ostalih sestavin veže med sabo.

V ponvi segrejemo olje ali mast, oblikujemo krumpantoč po lastni želji, debelina pa naj bo 10 do 15 mm. Popečemo ga po eni strani, da dobi lepo zlatorjavo barvo, nato ga obrnemo in popečemo še na drugi strani.

Pri oblikovanju si lahko pomagamo z različnimi modeli, ali pa enostavno spečemo kot omleto, ki jo je pa mnogo težje obrniti, in jo kasneje že pečeno razrežemo.

Ne potrebujemo veliko sestavin, pa si lahko vseeno pripravimo dober obrok. Lučka Glaser

Pripravila sem vam še nekaj receptov iz krompirja:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor