Slivovi cmoki s krompirjevim testom
Print Friendly, PDF & Email

Slivovi cmoki so slastna sladica, ki jo ponavadi pripravimo ob enolončnicah in nam popestrijo kosilo. Slivovi cmoki s krompirjevim testom so sladko kisli in lahko jih postrežemo kot samostojno kosilo ob skodelici kompota. Za pripravo krompirjevega testa mora biti krompir star, da nima več veliko vode.

Slivovi cmoki s krompirjevim testom – pripomočki

  • prt ali podloga za testo
  • nož
  • žlica
  • lonec s pokrovko
  • kozica
  • penovka
  • valjar
  • skleda

Slivovi cmoki s krompirjevim testom – sestavine

Za 2 osebi:

Slivovi cmoki s krompirjevim testom – postopek

Krompirjevo testo naredimo po navodilu v receptu, ki ga najdete na povezavi: krompirjevo testo.

Slive jaz vedno zamrznem v času, ko so najslajše. Koščice poberem iz sliv, jih naložim na pladenj in na hitro zamrznem. Ko so zamrznjene, pa jih dam v jedilne vrečke. Če boste uporabili zamrznjene slive, jih pustite na sobni temperaturi 1 uro, da zmrzal popusti. Če boste uporabili zamrznjeno krompirjevo testo, ga iz zamrzovalnika vzemite že večer pred kuhanjem, da se odtaja.

Na podlago za testo posujemo moko in nanjo damo testo (bodisi sveže pripravljeno ali odmrznjeno) in ga razvaljamo. Narežemo ga na približno 10 kosov.

V vsak kvadratek zavijemo po eno slivo, ki smo ji v prostor od pečke dali četrt kavne žličke sladkorja. Narezana velikost kosov testa je odvisna od velikosti sliv, kakor vidite na fotografiji, narežete na tako dolge kose, da lahko slivo pokrijemo in tako široko, da stisnemo testo iz vseh treh strani, potem povaljamo na pomokani podlagi, da postane okrogla.

Pristavimo lonec z vodo in jo solimo, pokrijemo, da voda prej zavre. V vrelo vodo zakuhamo pripravljene cmoke, z občutkom jih pomešamo, da se dvignejo iz dna in jih pustimo vreti 10 minut.

Kuhane cmoke s penovko previdno poberemo iz vode in jih naložimo v skledo, kjer jih bomo postregli na mizi.

V kozici stopimo maslo, dodamo bele ali sladke drobtine, dobro premešamo, ko se speni z žlico zabelimo cmoke. Dodatno sami posujemo s sladkorjem že na krožniku.

Dober tek vam želi Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 22 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor