Tradicionalno krompirjevo testo za svaljke ali cmoke
Print Friendly, PDF & Email

Za popestritev jedilnika je prav prijetna kombinacija krompirjevo testo, ki ga lahko uporabljamo v sladki ali slani različici. Kadar imamo čas ali kadar moramo porabiti krompir lahko pripravimo večjo količino krompirjevega testa in  ga razdelimo za eno uporabo ter hitro zamrznemo. Na vrečke ali posode napišemo datum, kdaj smo testo naredili in količino, da ni potrebno vsakič tehtati. Lahko delamo svaljke, ki morajo biti majhni, da so dobri za en grižljaj. Narejene svaljke moramo potresti s koruzno moko ali pa pšeničnim zdrobom, da se ne sprimejo. Kuhamo jih minuto ali dve. Postrežete jih lahko s pestom, oljčnim oljem in parmezanom, z lešniki, dušenim zeljem, domačimi ocvirki. Krompirjevo testo lahko ocvremo na olju in imamo ocvrtke. Cmoke pa lahko naredimo z jagodami, slivami, jabolki, marelicami in celo čokolado. Lahko pa skuhamo tudi gluhe cmoke, to so cmoki brez nadeva in se lepo podajo k tradicionalnemu  golažu s kislim zeljem,  govejemu golažu in raznim omakam.

Tradicionalno krompirjevo testo za svaljke ali cmoke

Krompirjevo testo za svaljke ali cmoke – pripomočki:

 • lonec
 • nož
 • skleda
 • mečkalo
 • prostor za gnetenje ( miza, pult )
 • tehtnica
 • vrečke ali plastične posodice
 • nalepke

Krompirjevo testo za svaljke ali cmoke – sestavine:

Za 6 oseb

 • 1 kg krompirja
 • 1 jajce
 • 300 g navadne moke
 • sol po okusu
 • pšenični ali koruzni zdrob

Krompirjevo testo za svaljke ali cmoke – postopek:

Krompir umijemo, neolupljenega pristavimo na štedilnik in pustimo, da vre 20 minut. Ko je krompir kuhan ga olupimo in  damo nazaj v čist lonec.

tradicjonalno-krompirjevo-testo-za-svalke-in-cmoke-1

Še vročega dobro pretlačimo z uporabo ročnega mečkala. Ko se krompir dobro pretlači in malo ohladi, dodamo krompirju jajce, sol in dobro premešamo.

tradicjonalno-krompirjevo-testo-za-svalke-in-cmoke-2

Masi dodamo tudi polovico moke in jo umešamo. Ostalo moko damo na pult in nanjo položimo krompirjevo testo iz lonca.

tradicjonalno-krompirjevo-testo-za-svalke-in-cmoke-3

Gnetemo, da moko porabimo v testo, odtehtamo kupčke za eno uporabo in jih oblikujemo na koncu pa potresemo z koruznim ali pšeničnim zdrobom.

Testo, ki ga bomo zamrznili odtehtamo, spravimo v vrečke z roko potlačimo, da je testo ploščato, da se hitro odtaja, ko ga potrebujemo na vrečke napišemo datum, kdaj smo testo naredili.

Tradicionalno krompirjevo testo za svaljke ali cmoke

Priprava svaljkov

Testo, ki ga bomo uporabili za svaljke na pultu sploščimo na prst debelo in s plastičnem rezilom narežemo na dolge trakove, ki so tudi za prst široki.

tradicjonalno-krompirjevo-testo-za-svalke-in-cmoke-6

Svaljke narežemo v dolžino in potresemo z zdrobom. Na štedilnik pristavimo lonec z vodo, ki smo jo solili. Ko voda zavre, svaljke polagamo v krop in po dveh minutah so svaljki kuhani. Postrežemo jih z najljubšo omako, prilogo, pečenko, …

tradicjonalno-krompirjevo-testo-za-svalke-in-cmoke-9

Priprava cmokov

Testo za cmoke, razvaljamo v okroglo obliko, ga narežemo na trikotnike, nanje naložimo slive ali drugo sadje, jih zavijemo v testo in skuhamo cmoke.

tradicjonalno-krompirjevo-testo-za-svalke-in-cmoke-7

Želi vam dober tek Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 28 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor