Sladka repa
Print Friendly, PDF & Email

Sladko repo so gospodinje največkrat pripravile v hladnejših dnevih, ko je začelo na vrtu primanjkovati ostale zelenjave, v shrambi in zasipnici pa so imele shranjeno še repo. Naše babice so sladko repo kuhale za več dni skupaj, saj je bila naslednji dan še bolj okusna. Danes je sladka repa bolj malo na jedilniku, saj ima po krivici negativni prizvok in deluje negativno in odbijajoče, čeprav je zelo okusna in hranljiva. Repo lahko pripravimo kot samostojni obrok ali kot prilogo raznim mesnim jedem.

Repa ima lahek pekoč okus, ki pa ga med kuhanjem izgubi, je pa polna mineralov, vlaknin in vitaminov C, B1 in B2. Zaradi vseh sestavin, ki jih repa vsebuje, deluje protibakterijsko, zato je priporočljivo, da si jo večkrat pripravimo.

Pripomočki za pripravo sladke repe:

  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhinjsko strgalo
  • lonec s pokrovko
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • žlica
  • žlička
  • ponev
  • kuhalnica
  • skodelica
  • krožnik
  • štedilnik

Sestavine za pripravo sladke repe:

Za 4 osebe:

  • 500 g repe
  • 300 g krompirja
  • 1000 ml vode
  • 2 žlici ocvirkov
  • 1 žlica moke
  • 1/2 žličke kumine
  • sol po okusu

Postopek za pripravo sladke repe:

Repo in krompir najprej stehtamo in nato dobro operemo. Zeleni del repe lahko uporabimo za dekoracijo ali pa kot solato, če pa je repa mlada, je ni potrebno olupiti, odrežemo samo zgornji del in korenino. Krompir olupimo in operemo.

Repo po potrebi olupimo in jo narežemo na kocke, olupljen krompir pa nastrgamo na kuhinjskem strgalu.

V loncu zavremo vodo, jo posolimo in v vrelo vodo stresemo na kocke narezano repo, lonec pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo repo petnajst minut, nato dodamo nariban krompir in kuhamo še pet minut.

Med tem časom v ponvi segrejemo ocvirke, dodamo moko in rahlo prepražimo.

Prepražene ocvirke z moko stresemo v lonec in potresemo s kumino, vse skupaj premešamo, lonec pokrijemo in kuhamo še dve do tri minute.

Pred postrežbo sladko repo poskusimo in po potrebi dosolimo ali še malo pokuhamo, če je repa še trda.

Skuhajte repo pa krompir, pa bo pri hiši mir. Lučka Glaser

Zraven pa pripravite še malo mesa:

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.2]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor